Handlinger tilknyttet webside

Baggrund

Big bang og den kosmiske mikrobølgebaggrundsstråling

Ved et tilfælde gjorde to amerikanske astronomer i midten af 1960'erne en banebrydende opdagelse: De opdagede en meget svag mikrobølgestråling, som kom fra hele himlen. Det var den kosmiske mikrobølgebaggrundsstråling, de to fysikere havde snublet over.cobe_fluctuations_1.gif

Fysikken bag den kosmiske mikrobølgebaggrundsstråling

Eksistensen af den kosmiske mikrobølgebaggrundsstråling er et uhyre væsentligt argument for den såkaldte big bang teori. Strålingen har nemlig nogle fysiske egenskaber, der kun meget vanskeligt lader sig forklare, hvis ikke man ligesom big bang teorien antager, at universet har været meget varmere og tættere i fortiden.

Forstyrrende støjkilder

Fordi den kosmiske mikrobølgebaggrundsstråling er meget svag, er det meget vanskeligt at lave målinger af strålingen. En hel række forskellige støjkilder forstyrrer målingerne.

COBE-satellitten - missionen og instrumenterne

I 1989 blev den amerikanske satellit COBE (COsmic Background Explorer) sendt i kredsløb om Jorden. I løbet af det følgende års tid målte COBE den kosmiske baggrundsstråling med en hidtil uset nøjagtighed. Satellittens målinger blev banebrydende for vores forståelse af universet.

Aktuelle og fremtidige missioner

Siden COBE har en række såvel jord- som ballonbaserede eksperimenter forsøgt at lave mere følsomme og detaljerige målinger af mikrobølgebaggrundsstrålingen. Der er opnået imponerende resultater i de seneste år, men derudover planlægges også nye satellitmissioner, der skal løfte arven efter COBE.