Handlinger tilknyttet webside

Baggrund

Forskellige galakser

milky_way_2

Figur 1: Mælkevejen. Kilde: David Malin, AAO

messier100_1.jpg

Figur 2: Galaksen Messier 100. Kilde: David Malin, AAO

galaxy_ngc891_1.jpg

Figur 3: Spiral galaksen NGC 891. Kilde: David Malin, Isaac Newton Telescope

Mælkevejen og andre galakser

Hvad er egentlig en galakse, og hvordan ser vores egen galakse, Mælkevejen, ud? Vi kan se andre galakser i nærheden, f.eks. Andromedagalaksen og de Magellanske skyer.

 

Klassifikation af galakser

Spiralgalakser, bjælkegalakser og ellipsegalakser er forskellige galaksetyper. De inddeles efter et system, der oprindelig blev lavet af den amerikanske astronom Edwin Hubble.

 

Hubbles bestemmelse af afstanden til Andromedagalaksen

Hubble ledte efter variable stjerner, såkaldte cepheider, i Andromedagalaksen. Cepheider er stjerner, der varierer i lysstyrke og ved at tage billeder på forskellige tidspunkter, kunne Hubble netop se, om der var nogen stjerner, der varierede i lysstyrke.

 

Galaksehobe - en samling af galakser

Mælkevejen er medlem af en galaksehob, den Lokale Hob, som er en lille galaksehob. Galaksehobe udsender ikke kun synligt lys, men også f.eks. røntgenstråling. Man kan bestemme afstande til nogle galakser vha. cepheidemetoden, der bygger på observation af nogle varierende stjerner, der kaldes cepheider.

 

Galaksehobes afstand

Hubble bestemte som den første en nogenlunde rigtig afstand til Andromedagalaksen vha. det man kalder cepheidemetoden. Du kan selv bestemme afstanden til Andromedagalaksen ud fra galaksens størrelse på himlen eller ved at sammenligne hvor klar på himlen Andromedagalaksen er sammenlignet med Solen.

 

Galaksernes flugt og hobenes vægt

Lyder det mærkeligt at man kan veje noget uden nogen sinde at have det i hænderne? Ikke desto mindre kan man finde en galaksehobs vægt, hvis man kender den hastighed en galakse i hoben bevæger sig med.