Handlinger tilknyttet webside

Hvordan dannes jordens magnetfelt?

 

Figur : Hans Christian Ørsted.

Nedenfor:

Hvad Ørsted fandt ud af.
kilde:  Earthmag/NASA

 

 

Aner det ikke!
Nej, det er lidt for groft sagt, men det er faktisk stadig den dag i dag lidt af en gåde, hvordan Jordens magnetfelt dannes. Man har dog nogle gode ideer og modeller for, hvordan det kan skabes.

Ved hjælp af målinger af magnetfeltet her på jordoverfladen (eller lidt længere oppe med satellit), kan man med en matematisk metode "regne baglæns" og finde ud af, hvordan magnetfeltet ser ud længere inde i Jorden, og hvordan det ændrer sig. Man kan derefter beregne, hvilke processer der skulle ske i Jordens indre, hvis resultatet skulle være det magnetfelt, som vi ser på Jordens overflade...Figur : Billede af Jordens opbygning (kerne, kappe, skorpe). © M.B. Thorup

 

Er der så en gigantisk stangmagnet inde i Jorden? Nej, det er der helt sikkert ikke, for inde i Jorden er der så varmt - temperaturen er over den kritiske værdi, vi kalder Curie-temperaturen - så intet materiale derinde kan være magnetisk.

 

Det magnetiske felt dannes sandsynligvis ved elektriske strømme i den flydende, ydre del af Jordens jern-nikkel-kerne. Det smeltede metal bevæger sig med op til 20 km om året. Når det elektrisk ledende metal bevæger sig i magnetfeltet, vil det generere et nyt magnetfelt. Denne selvforstærkende effekt kaldes geodynamoen.


At en elektrisk strøm skaber et magnetfelt, var netop den danske fysiker H.C. Ørsteds store opdagelse i 1820. Det er en fundamental sammenhæng mellem elektricitet og magnetisme, og det kan altså også (ihvertfald delvist) forklare, hvordan Jordens magnetfelt dannes.


Vi mener i dag, at langt den største del, ca 94 procent af Jordens magnetfelt dannes i den flydende del af Jordens kerne. 3 procent af magnetfeltet stammer fra magnetiske bjergarter i Jordens skorpe, og de sidste 3 procent stammer fra processer i atmosfæren. Processer, som er styret af solvinden, der er den strøm af ladede partikler, som Solen hele tiden udsender.

 

Menu