Handlinger tilknyttet webside

Øvelser - storme i rummet

Du vil ikke nødvendigvis være i stand til at få noget ud af alle opgaverne, idet de er sat i rækkefølge efter sværhedsgrad. Begynd ovenfra og se hvor langt du kan komme i hver opgave.

Øvelse 1: Solen set med sjove briller

Målgruppe: 8.klasse og opefter

Du kan studere Solens lys i forskellige bølgelængdeområder. Billederne bidrager med forskellig information. I denne opgave skal du undersøge sammenhængen mellem sådanne billeder.

Øvelse 2: Solen i udbrud

Målgruppe: 8. klasse og opefter

Rumfysikere er interesseret i at kunne bestemme hastigheden af  en CME. En CME kan nemlig  resultere i ændringer i solvinden, som kan påvirke Jordens magnetfelt.

I denne opgave skal du beregne hastigheden af en CME. I dag foretager man sådanne beregninger vha. billedbehandlingsprogrammer. Du skal derfor anvende billedbehandlingsprogrammet Scion Image og regnearket i denne opgave.

Øvelse 3: Rumstorme

Målgruppe: 1.g og opefter

Med jævne mellemrum udsættes Jorden for en rumstorm forårsaget af en CME. Dette kan lamme elektroniske kommunikationssystemer. Derfor er vi interesserede i at kunne forudsige rumstorme. Men hvilke parametre i solvinden skal man holde øje med for at kunne det? Det handler denne opgave om.