Handlinger tilknyttet webside

Webbaseret undervisning

På denne side finder du rummet.dk's undervisningstilbud til gymnasiet, der består af webbaserede materialer og en samling af links til sider, der kan have interesse for dig som gymnasielærer.

Solvinden rammer jordens magnet felt (Nordlys)Storme i rummet

Fag: Fysik og astronomi
Emne: Sol-jordfysik
Målgruppe: Alle øvelser er rettet mod undervisning i gymnasiet og HTX og er organiseret med stigende sværhedsgrad.

Solen udsender konstant enorme mængder ladede partikler med høj energi. Partiklerne er dødelige for mennesker, men heldigvis beskytter Jordens magnetfelt os mod strålingen. Undervisningsmaterialet "Storme i rummet" handler om denne stråling.

Storme i rummet

 

Hubble Ultra Dep Field (Galakser)Galaksehobe

Fag: Fysik og astronomi
Emne: Galakser og deres struktur
Målgruppe: Alle øvelser i materialet er målrettet undervisningen i gymnasiet og HTX. Øvelse 2 er og dog særligt rettet mod undervisningen i 2.g og opefter, og øvelse 3 er særligt målrettet undervisningen i 3.g.

Nattehimlen virker oversået med milliarder af stjerner. Men de synlige stjerner udgør faktisk kun en del af vores egen galakse, Mælkevejen. Længere borte findes der millioner af tilsvarende galakser, som alle indeholder milioner af stjerner. Og det ser ud til at disse galakser former små grupper med hinanden - galaksehobe. En af vores galaktiske naboer Andromeda galaksen er større end Mælkevejen, og selv om den er over 2 milioner lysår væk, er den faktisk større end fuldmånen på nattehimlen, den er blot så lyssvag, at vi ikke kan se den tydeligt med det blotte øje.

Galaksehobe

 

Big bang - mikrobølge baggrundsstrålingBig bang - universets fødsel

Fag: Fysik og Astronomi
Emne:
Kosmologi
Målgruppe:
Alle øvelser er målrettet undervisningen i gymnasiet og er organiseret efter stigende sværhedsgrad.

Tilbage i starten af det tyvende århundrede fandt astronomen Edvin Hubble ud af, at universet udvider sig. Dette var i sig selv urovækkende, for universet var set af de fleste som noget konstant. Og konsekvenserne af opdagelsen er stadig svære at fatte den dag i dag. For noget som udvider sig, må på et tidspunkt have haft et fælles udgangspunkt. Startede vores univers som et enkelt punkt, der for lidt over 14 milliarder år siden begynde at udvide sig eksplosivt? Det er den mest fremhærskende teori i dag. Denne sektion handler om universets skabelse, og om hvordan vi observerer resterne af big bang.

Big bang

 

 

Keplers loveKeplers love

Fag: Fysik og Matematik
Emne: Planeternes bevægelse, rejser i rummet
Målgruppe: Alle øvelser er målrettet undervisningen i gymnasiet og er organiseret efter stigende sværhedsgrad.

Ud fra Tycho Brahes præcise observationer, fremlagde Johannes Kepler i 1609 et sæt love for, hvordan planeterne kredser om Solen. Keplers love bruges forsat i dag til at forudsige planeters baner og til at planlægge rumsonders ruter.

Rejser i rummet
Menu