Handlinger tilknyttet webside

Rejsen til Mars

Selvom rejsen til Mars ligger langt ude i fremtiden, undersøger forskere allerede nu, hvordan astronauterne undgår psykiske problemer undervejs på den årelange rejse.

MarsBåde besætningens sammensætning og boligforholdene på rumskibet spiller en vigtig rolle på en lang rejse. En rejse til Mars tager mindst et seks måneder, og astronauterne vil formentlig opholde sig på den røde planet op mod to år, før de vender tilbage til Jorden.

En Mars-missionen kommer altså til at tage op mod tre år, hvor besætningen vil være ekstremt isoleret fra omverdenen. Jorden vil de kun kunne se som en lille blå prik i det fjerne.

Rumpsykologi

”Spørgsmålet er, hvordan man sammensætter en optimal besætning, der ikke ryger i totterne på hinanden”, siger Jesper Jørgensen, der har studeret på det internationale rum-universitet i Strasbourg. Her har han har skrevet speciale om de psykologiske faktorer, der gør sig gældende på lange rumrejser.

De sidste to år har Jesper Jørgensen sammen med en gruppe arkitektstuderende undersøgt, hvordan man bedst designer boligmoduler til ekstreme miljøer. En god bolig er nemlig en vigtig del af besætningens psykiske velbefindende.

 

Concordia Stationen på Antarktis

Øver sig i Antarktis

”Det er vigtigt at finde miljøer her på Jorden, der minder om de forhold, astronauterne udsættes for på Mars”, siger Jesper, der sammen med de studerende har øvet sig på design til Mars-missionen ved at designe til de barske forhold i Antarktis. De høje minusgrader og den kraftige blæst gør, at man også her er nødvendigt at designe boliger, hvor folk kan holde ud at være isolerede mange måneder ad gangen.

Antarktis-stationen befinder sig på et er Jordens
allermest isolerede steder, og er derfor ideel til at
eksperimentere med de forhold, besætningen på en
Mars-mission kommer til at opleve.

 

Sociale problemer kan blive fatale

Selvom astronauterne er trænede i at klare pressede situationer og er vant til at samarbejde, mener Jesper Jørgensen, at der alligevel let opstår problemer på lange rumrejser.  ”En besætning på vej til Mars er meget isoleret, og det kan være dødbringende, hvis en person føler sig uden for gruppen. I værste fald begår personen selvmord”, siger han.

Mars landerDerfor bliver astronauterne trænet til at undgå stress, bevare roen og få overblik, for de fleste fejl bliver begået, når astronauterne er under pres. Jo bedre astronauterne kender hinanden, jo lettere har de ved at håndtere de pressede situationer.

Derfor gør man meget ud af at ryste besætningen sammen før de lange rumrejser. Jesper Jørgensen siger: ”Astronauterne bliver delt ind i en primær og sekundær besætning, og hvis blot en person i gruppen ikke tager af sted, skifter man hele gruppen ud”.

 Illustration af en bemandet landing på Mars

Vigtigt med en god leder

Selvom astronauterne kender hinanden godt, kan der let opstå forskellige sociale problemer, når besætningen bliver presset. Pludselig kan det sociale sammenhold i gruppen forsvinde, og astronauterne begynder måske at konkurrere om lederrollen.

I det hele taget er godt lederskab svært at sikre under de specielle forhold på langvarige missioner. ”Lederen kan have svært ved at træde et skridt tilbage fra sin besætning, ikke mindst fordi astronauterne er højtuddannede specialister”, forklarer Jesper.

Selvom det langt fra er let at skabe optimale forhold for en gruppe astronauter, der skal leve tæt sammen på en lang og meget isoleret mission til Mars, har forskerne stadig en del år at løbe på. En bemandet mission til den røde planet kommer nemlig tidligst til at finde sted i år 2035.

 

520 dage på dåse


I 2008 skal tolv personer lukkes inde i en efterligning af et rumskib for at finde ud af, hvordan en besætning vil blive påvirket af at være isoleret under den lange rejse tur-retur til Mars. Det europæiske eksperiment skal efterligne forholdene under en bemandet mission så godt som muligt:

  • Deltagerne skal leve med de samme mennesker i meget lang tid på meget få kvadratmeter.
  • Deltagerne vil kun kunne opnå kontakt med verden udenfor gennem elektronisk kommunikation.
  • Begrænsede forsyninger af mad og vand skal strækkes til hele "rejsens" varighed.
  • Alle de psykiske og fysiske problemer, der opstår undervejs, skal så vidt muligt behandles af en læge, der også befinder sig om bord på "rumskibet".

Du kan læse mere om forsøget på ESAs webside