Handlinger tilknyttet webside

Rumelevator

Fra et sted ved ækvator kunne et tårn 35.000 km højt, rejse sig engang i fremtiden. En elevator til himmelen, hvor fragt og passagerne kunne rejse ud i rummet til en brøkdel af den pris det koster at opsende selv de billigste raketter. Det kan lyde som fantasi, men kapløbet er i gang.

Jordstationen af til en rum elevatorRumraketter er dyre, forurenende og ikke specielt sikre, så hvis man kunne finde en ny metode at transportere fragt og mennesker ud i kredsløb, ville det revolutionere rumfarten. Et af de mere utrolige løsningsforslag er en "elevator", som skulle strække sig fra jordoverfladen og op til en station i geostationært kredsløb godt 35.000 km væk.

 En kunstners forslag til hvordan en jordstation
for elevatoren kunne se ud

Man forestiller sig, at et utroligt stærkt bånd skal fungere som en klatreline, hvorpå en robot arbejder sig opad ved hjælp af energi fra Jorden, som bliver leveret af en stærk laserstråle. Selv om det lyder som noget grebet ud af en Sci-fi roman, så er det ikke destomindre noget, NASA er i fuld gang med at afprøve.

 

Du skal have Adobe Flash 8 eller senere installeret for at kunne se denne side.

Centripetalkraften holder snoren stram

Hvordan kan det lade sig gøre at have en elevator ud i rummet, hvor der ikke er en modvægt, der kan holde elevatorlinen på plads? Princippet er præcis det samme, som når man snorer en spand fyldt med vand rundt om sig selv uden at tabe en dråbe. Det er centripitalkraften, der holder både vand og rumelevator på plads, men i stedet for din krop, så bruger rumelevatoren Jordens masse og rotation til at skabe effekten.

 Animationen viser, hvordan linen bliver holdt udstrakt af jordens rotation (Rotationstiden er derfor et døgn)

E-T-C under testHjælp NASA med udviklingen

Sammen med en række sponsorere har NASA og "Spaceward" stiftelsen udskrevet to konkurrencer for at få sat gang i udviklingen af rumelevator teknologien. Den ene går ud på at skabe selve kablet, som skal være lettere end aluminium, stærkere end stål og kunne tåle de store temperaturudsving, som der sker på vejen fra jordoverfladen og ud i rummet.

En af de konkurrerende grupper i gang med afprøvningen af deres klatremaskine

Den anden konkurrence handler om at bygge selve maskinen, der skal klatre op af kablet. Det er en udfordring i sig selv at få bygget en maskine, der kan klatre op af et tyndt og glat kabel, der strækker sig 35.000km væk fra den nærmeste tankstation!

Nerver af stål diamantfilament!

carbonnanotubesKablet skal modstå enorme kræfter, stål, kevlar og andre "stærke" materialer ville knække som tændstikker under det kolossale tryk. I stedet arbejder man med avancerede materialer skabt med nanoteknologi. Et eksempel er kulstof-nanorør, som er kulstof atomer, der er sat sammen på en måde, der gør dem enormt stærke. Man regner med at disse nanorør er op til 100 gange stærkere end stål.

Illustrationen viser, hvordan kulstof atomerne
sidder sammen og danner en rørstruktur

 

Ikke for sarte sjæle

Det vil blive en stor udfordring at bygge en rumelevator på Jorden. Det gælder ikke andre steder i solsystemet som f.eks. Månen eller Mars, hvor tyngdekraften er mindre. Her kunne man godt forestille sig, at det var muligt at bygge en rumelevator med den teknologi, vi har i dag.

På trods at den manglede teknologi, er flere dog optimistiske, og initiativerne fra NASA og Spaceward stiftelsen har givet mange mod på at udvikle de avancerede materialer der skal bruges.

Menu