Handlinger tilknyttet webside

Rumrakettens historie

De første praktisk anvendte raketter kan spores tilbage til omkring år 1200, hvor kineserne brugte dem til både fyrværkeri og krigsførelse. Men det var først i det 20. århundrede, at raketter blev udviklet til rumfart.

Det første seriøse værk om rumfart med raketter blev udgivet i 1903 af en russisk gymnasielærer, Konstantin Tsiolkovskiy. I bogen beskriver han detaljeret, hvordan man kan bruge flydende brændstof i stedet for krudt, som man brugte dengang. Den moderne raket blev født, da amerikaneren Robert Goddard byggede en raket med flydende brændstof og en speciel dyse, der udnyttede mere af rakettens energi til fremdrift.

Krigsraketter

V2 USAI Tyskland udviklede man omkring Anden Verdenskrig en ny raket, som skulle bruges mod fjendtlige byer. Resultatet blev V-2 raketten som terroriserede bl.a. London under krigen. De allierede så potentialet i raketten, og efter krigen overtog USA en del af de tyske raketter og - hvilket var endnu vigtigere - de videnskabsmænd, der havde udtænkt raketterne.

Efter krigen var det også militære formål, der i første omgang ansporede videreudviklingen af raketter i USA og Sovjetunionen. Militæret på begge sider var interesseret i at kunne fremføre sprænghoveder med raketter - og evt. placere atomvåben i rummet. I oktober 1957 lykkedes det så for Sovjetunionen at sende verdens første kunstige satellit, Sputnik 1, i kredsløb om Jorden.

 

 En V-2 opsendelse i USA efter Anden Verdenskrig.

 

Kapløb mellem Sovjet og USA

Med Sputnik stod det klart, at USA ikke havde råd til at ignorere rummet længere. Kunne Sovjet sende en satellit i kredsløb, var det også muligt at de kunne ramme USA med atomvåben. Nu havde amerikanerne noget at indhente. Alle kræfter blev derfor sat ind på udviklingen af en amerikansk rumraket, der byggede på de eksisterende militære raketter. Den første amerikanske satellit, Explorer 1, blev sendt i kredsløb i januar 1958.

Apollo 11

Amerikanerne kom først til Månen

Det næste store skridt i rumraketten udvikling blev taget med Apollo-programmet i 1960'erne. NASA udviklede de kæmpemæssige Saturn V raketter, som skulle løfte de første mennesker til Månen. Det lykkedes i juli 1969, hvor Apollo 11 missionen bragte amerikanerne foran i rumkapløbet ved at sætte den første mand på Månen.

 Månelanding, Apollo 15.

Rumfærgens æra

STS45

Efter det succefulde, men ekstremt dyre Apollo-program stod det klart, at man måtte finde på en billigere og mere effektiv måde at fragte mennesker og last ud i rummet.

Derfor besluttede NASA at udvikle en rumfærge, der kunne genbruges. Udviklingen af rumfærgen var allerede startet under Apollo-programmet, og blev revideret utallige gange før det endelige resultat stod færdigt.

 

Opsendelse af Rumfærgen Atlantis

 

Den første rumfærge blev opsendt 1981, og har nu fløjet i mere end et kvart århundrede. Men i 2010 går rumfærgen efter planen på pension, og NASA tager hul på et nyt kapitel i rumhistorien: mennesket skal tilbage til Månen og videre til Mars. Og det kræver udvikling af en ny type raketter kaldet Ares og et rumskib, der er blevet døbt Orion.

Menu