Handlinger tilknyttet webside

Rumskibe

Rumskibe har det tilfælles, at de kan fragte mennesker rundt i rummet. I øjeblikket er vores rækkevidde dog begrænset til den Internationale Rumstations kredsløb om Jorden.

Rumskibe kan som udgangspunkt kun bruges i rummet da de normalt ikke er aerodynamiske, og derfor vil "flyve" som en sten i vores atmosfære. Rumfærgen er dog en undtagelse, da den er en kombination af raket og rumskib under opsendelsen.

 Rumfærgen på vej ud i rummet.

På vej til månen

Rumfærgens dage er talte. Omkring år 2010 regner NASA med at skrotte den til fordel for et mere moderne rumskib, der skal være i stand til at fragte mennesker til Månen og måske senere til Mars. Det nye rumskib hedder Orion Crew Exploration Vehicle og det kommer til at ligne de rumskibe, man fløj til Månen med for snart 40 år siden.

Verdens mindste rumskib

Når en astronaut skal på rumvandring, kræver det raktter for at bevæge sig rundt i det lufttomme rum. Derfor har USA udviklet et minirumskib, der kan sættes bag på astronautens rumdragt, og som giver mulighed for at  bevæge sig væk fra rumfærgen. Den har dog ikke været brugt siden 1984, fordi NASA mener, det er for risikabelt.

 

En amerikansk astronaut med sit eget rumskib på ryggen.

 

ATV

ATV - Europas forsyningsrumskib

Nye forsyninger til astronauterne på Rumstationen er indtil nu kun blevet leveret med rumfærgerne og de ubemandede russiske Progress-rumskibe. 

Europa har imidlertid udviklet et nyt ubemandet forsyningsrumskib "ATV", der efter planen skal flyve for første gang i 2008. ATV står for Automated Transfer Vehicle og det skal forsyne Rumstationen med 7,5 ton forsyninger om året. Ligeledes skal det udnyttes som en udvidelse af Rumstationen i op til fire måneder, hvorefter ATV'en fyldt med affald bliver sendt ned for at brænde op i atmosfæren. Den første ATV er døbt Jules Verne efter den berømte forfatter.

ATV med kurs mod Rumstationen.