Handlinger tilknyttet webside

Asteroidebæltet

Asteroider gemmer på noget af det ældste materiale i Solsystemet og ved at undersøge dem, kan vi lære mere om, hvordan vores planetsystem blev dannet.

Dawn skanner Ceres

Asteroidebæltet er hidtil kun blevet besøgt af rumsonder på gennemrejse på vej ud til de ydre planeter. Men i efteråret 2007 lettede en raket med en rumsonde ved navn Dawn, der skal gå i kredsløb om asteroiden Vesta og dværgplaneten Ceres, som begge kredser i asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter.

Byggeaffald fra Solsystemets dannelse

Hovedformålet med Dawn er at undersøge resterne af Solsystemets dannelse. Asteroiderne er nemlig nogle af de eneste objekter, som stadig ligner sig selv efter de omkring 4,6 milliarder år, der er gået siden dannelsen.

Under begge besøg kommer Dawn til at foretage forskellige målinger af, hvordan asteroidernes indre er opbygget, men også af hvordan overfladen ser ud og hvad den er lavet af.

Asterodier er måske fremtidens miner

Forskerne håber, at Ceres indeholder store mængder vand, og at Vestas er rig på mineraler og metaller. Måske vil Dawn vise os muligheder for at udnytte asteroidernes rigdomme. Dawn vil efter planen ankomme til Vesta i efteråret 2011 og til Ceres i det tidlige forår 2015.

Jordnære asteroider

Der er dog allerede rumsonder, der har studeret asteroider på tæt hold. Det drejer sig om de såkaldte jordnære asteroider, der kredser uden for asteroidebæltet i en bane, der bevæger sig relativt tæt forbi Jorden. Den amerikanske sonde NEAR-Shoemakter landede i 2001 på overfladen af asteroiden Eros efter et år i kredsløb, og den japanske sonde Hayabusa har endda forsøgt at tage prøver fra overfladen af asteroiden Itokawa.