Handlinger tilknyttet webside

Rumsonder

Selv om vi ikke har haft mennesker længere væk end Månen, har vi allerede besøgt de yderste planeter ved hjælp af robotter og rumsonder.

New Horizons

Det er indtil videre for dyrt og risikabelt at sende mennesker længere væk end til Månen. Derfor bygger vi ubemandede rumsonder, som kan fungere som en slags sejlivede, automatiserede opdagelsesrejsende i de fjerneste afkroge af vores solsystem.

Vidt omkring

Siden slutningen af tresserne og frem til i dag har vi besøgt samtlige planeter i solsystemet. Resultatet er betagende nærbilleder af planeterne og ny viden om de fjerne kloders opbygning og miljø.

Rumsonden New Horizons er på vej mod
Pluto, og videre ud mod Kuiperbæltet.

Mars, den røde charmetrold

De seneste år har Mars fået stor opmærksomhed. Planeten minder på mange måder om Jorden, og vi håber forsat at finde tegn på liv. I de kommende år vil rumsonder blive sendt til planeten netop for at lede efter tegn på marsliv.

I giganternes land

De ydre planeter har været målet for flere missioner. Siden 2004 har Cassini-rumsonden studeret ringplaneten Saturn, og dens medbragte sonde Huygens landede i 2005 på overfladen af saturnmånen Titan.

Ingen sonder er landet på de ydre planeter, da de alle er gasplaneter uden fast overflade. Missionerne har været såkaldte "fly-by"-missioner, hvor rumsonderne fløj forbi planeterne med stor fart og indsamlede de data. På den måde har det været muligt, at besøge flere planeter med samme sonde. Samtidig har den store fart betydet, at flere af sonderne har forladt vores solsystem og nu er på vej ud mod andre stjerner. Flere af sonderne medbringer beskeder fra menneskeheden.

Næste stop, Kuiperbæltet

Pluto regnes ikke længere som en planet, men som en dværgplanet i det såkaldte Kuiperbælte, der omgiver solsystemet. Alligevel får den i 2015 besøg af rumsonden "New Horizons", som netop nu er på vej mod den lille dværgplanet med enorm fart.

Menu