Handlinger tilknyttet webside

Månen

Månen er den eneste fremmede klode, der har været betrådt af mennesker. Men Månen har også haft besøg af mange ubemandede sonder, og i fremtiden bliver det måske her, vi mellemlander på vej til Mars.

ESA SMART 1

Den første mission til Månen var den Russiske Luna 1. Planen for den lille sonde var, at den skulle styrte ned på Månen og efterlade en række sovjetiske symboler. Missionen gik dog ikke helt som planlagt, og i en afstand på knap 5000 km fløj sonden forbi Månen, og endte som det første menneskeskabte objekt, der gik i kredsløb om Solen.

"A small step for man..."

Månen har naturligvis været særdeles velbesøgt og er fortsat det eneste fremmede himmellegeme, som er blevet besøgt af mennesker. Efter Apollo-programmet har interessen for at rejse til Månen dog været lille, og først sent i halvfemserne blev Månen igen for alvor mål for nye missioner.

SMART-1, Svensk High-tech

SMART-1, som ses på illustrationen til højre, er en europæisk sonde, bygget til at afprøve ny teknologi. SMART-1 blev opsendt i 2003, hvor den tog den lange vej til Månen, rundt og rundt i spiraler omkring Jorden, indtil den var ude ved Månen. Grunden til at man ikke fløj direkte til Månen, var sondens specielle ion-motor, den leverede et meget svagt tryk, men til gengæld kunne blive ved i månedsvis. SMART-1 fik blandt andet taget masser af billeder og fik lavet røntgenmålinger af Månens overflade, før den i 2006 blev bragt til nedstyrtning på Månen.

Månen som fremtidens mine

Månen er nu igen kommet i fokus, primært som springbræt til Mars og måske som kilde til råstoffer. Månen kan nemlig vise sig at være rig på en bestemt slags helium, som kan bruges som brændstof i fremtidens fusionskraftværker. Både USA, Rusland, Europa og Kina har planer om at besøge Månen inden for den nærmeste fremtid. NASA har planer om at genoptage bemandede flyvninger i 2020 og etablere en bemandet base få år efter.

Menu