Handlinger tilknyttet webside

Jupiter

Mere om Jupiter

 

Jupiters måne Europa er et af de steder i solsystemet, forskere mener, der kunne være liv.

Jupiter er en gasplanet, og derfor er det ikke muligt at lande på dens overflade. Kæmpeplaneten har dog haft besøg af adskillige sonder, der har undersøgt den og dens mange måner.

JupiterDen første sonde, der besøgte Jupiter, var Pioneer 10. Den fløj forbi den store gasplanet i december 1973 og forsatte derefter ud af Solsystemet. På rumsonden er der monteret en plade, der fortæller rumvæsener, hvem vi er, og hvor vi befinder os i tilfælde af, at den skulle blive fundet af andre civiliserede livsformer. 

Pioneer 10's billeder viste nogle helt utrolige detaljer, som ingen før havde set på Jupiter. Efter Pioneer 10 fulgte søstersonden Pioneer 11, som efter at have besøgt Jupiter fløj videre mod Saturn.

Voyager sonderne

Mod slutningen af halvfjerdserne blev Voyager-sonderne sendt afsted. Voyager 1 havde som Pioneer 11 kun Jupiter og Saturn som mål, mens Voyager 2 besøgte samtlige gasplaneter i solsystemet: Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun.

Efter 30 år i rummet er Voyager 1 nu nået til grænsen af vores Solsystem, og forskerne regner med forsat at høre fra Voyager 1 frem til 2020, da energikilden fortsat virker ud over al forventning. Voyager 1 er altså vores første interstellare mission.

Galileo

I efteråret 1989 opsendte NASA Galileo-sonden, som efter et par ture rundt om Venus og Jorden skulle udforske Jupiter og dens måner. I 1995 nåede den frem til gasplaneten. Efter 8 år i kredsløb blev den sendt ned i Jupiters atmosfære, hvor den gik til grunde. Grunden var, at man ikke ville have, at sonden skulle forurene Jupiters måner med jordiske bakterier.

Specielt er månen Europa sårbar, da forskerne regner med, at der findes et hav dybt under den frosne overflade. Havet på Europa er et af de steder i Solsystemet, forskerne mener, der muligvis kan være liv, og derfor vil man ikke risikere at forurene det med bakterier fra Jorden.

Menu