Handlinger tilknyttet webside

Merkur

Mere om Merkur

Læs mere om planeten

Det er en udfordring af de store at besøge Merkur, fordi planeten ligger så tæt på Solen. Indtil videre er kun én sonde fløjet forbi Merkur og ingen er landet på planeten.

Merkur er en meget udfordrende planet at besøge. Placeringen tæt på Solen betyder, at tyngdekraften fra den enorme stjerne Messengertrækker så meget i en rumsonde, at sonden skal bremse meget kraftigt op for ikke at flyve forbi planeten. At gå i kredsløb om Merkur kræver mere energi, end en rumsonde skal bruge for at forlade Solsystemet!

Mariner 10

Indtil videre har kun én rumsonde besøgt Merkur: den amerikanske Mariner 10, som i 1974 og 1975 fløj forbi Merkur tre gange. Mariner 10 kortlagde halvdelen af planeten og opdagede en tynd atmosfære af helium omkring den varme planet. For der er varmt på Merkur - i hvert fald på den del af planeten, der er belyst af Solen. Faktisk skifter gennemsnitstemperaturen fra -170 °C på skyggesiden til 350 °C på solsiden.

MESSENGER

Den næste rumsonde, der besøger Merkur, bliver NASAs MESSENGER-sonde. MESSENGER blev opsendt i sommeren 2004 og skal følge op på mange af de opdagelser, som Mariner 10 gjorde. MESSENGER vil nå Merkur i foråret 2011 og til forskel fra Mariner 10, vil MESSENGER sonden gå i kredsløb om Merkur. Målet med missionen er bl.a. at kortlægge planetens overflade samt at bestemme, hvilke kemiske stoffer der findes på overfladen. Allerede i 2008 og 2009 vil MESSENGER dog flyve forbi Merkur og give os ny viden om planeten.

BepiColombo

Endelig har Europa også en Merkur-sonde på tapetet, der skal sendes mod planeten i 2013. Sonden har fået navnet BepiColombo og består i virkeligheden af to separate sonder: Mercury Planetary Orbiter, der skal studere overfladen og planetens indre sammensætning, og Mercury Magnetospheric Orbiter, der bliver leveret af Japan og som skal kortlægge planetens magnetfelt. BepiColombo forventes at nå frem i 2019.

Menu