Handlinger tilknyttet webside

Solen

Mere om Solen

Målet med udforskningen af Solen er især at blive i stand til at forudsige rumvejret, som udgøres af ladede patikler, der strømmer ud fra Solen, og som bl.a. er farlige for astronauter.

UlyssesUdforskningen af vores lokale stjerne startede med Pioneer 5 - 9 sonderne i 1960'erne. Disse missioner gik ud på at forstå, hvordan "rumvejret", dvs. stråling og partikler fra Solen, påvirker Jorden og ikke mindst fremtidige missioner i det ydre rum.

Rumsonden Ulysses.

Forudsigelser af soludbrud

Rumvejret skabes af den strøm af ladede partikler, der hele tiden strømmer ud fra Solen. Nogen gange går Solens overflade i udbrud og slynger store mængder af partikler mod Jorden. At blive i stand til at forudsige, hvornår der kommer et kraftigt soludbrud, er stadig målet for nogle af de nyeste missioner til Solen. Soludbruddene er nemlig farlige for astronauter uden for Jordens beskyttende magnetfelt, fx på Månen eller Mars, og kan også påvirke elektriske systemer på Jorden.

Siden Pioneer-dagene har flere sonder studeret Solen, men Ulysses, et fælles projekt mellem ESA og NASA, blev på trods af mange forsinkelser den første, som fløj hen over Solens poler.

Den europæisk-amerikanske Bølgelængde :304 Angstrom, lyseste regioner er 60,000 til 80,000 Kelvinsolsatellit SOHO blev opsendt i 1995 og fungerer som varslingsstation i tilfælde af kraftige udbrud på Solens overflade, som kan true Jorden. På billedet til venstre ses Solen som den ser ud lige nu fra SOHO. Satellitten laver dog også målinger, der kan bruges til at undersøge Solens indre opbygning ved at se på svingninger af soloverfladen skabt af lydbølger indeni Solen.

Solen lige nu, set fra SOHO. Billedet bliver opdateret dagligt.

 

 

Menu