Handlinger tilknyttet webside

Rumstationer

Verdensrummet er fjendtligt for mennesker. Derfor er det nødvendigt at etablere baser, der kan holde os i live, hvis vi ønsker at bo uden for Jordens beskyttende atmosfære

Med et rumskib er missionen op, udfør og ned igen. Med en permanent base i rummet er der helt andre muligheder for at få større forståelse for, hvad det vil sige at være væk fra planeten. Men det er ikke nemt at overleve i rummet, og det er en dyr fornøjelse, når alle fornødenheder skal bringes op med raket fra Jorden.

Drømmen om et nyt hjem

Rumalderen var dårligt skudt i gang, før man begyndte at arbejde på idéen om en rumstation. Det var den visionære Wernher Von Braun, som introducerede idéen for amerikanerne, men Sovjetunionen kom først og har, indtil samarbejdet om den Internationale Rumstation, været verdensmestre i rumstationer.

Samarbejde i kredsløb

Den Internationale Rumstation giver forskere en unik mulighed for at afprøve nye idéer og udvikle nye former for materialer og strukturer, men mest af alt fungerer den som en værdig udfordring for internationalt samarbejde i mega-klassen. Med dens astronomiske budget, dens avancerede teknologier og dens udfordrende placering, danner Rumstationen rammen om et omfattende samarbejde på tværs af nationer.

Elevator til stjernerne

Det lyder som ren science fiction, men NASA arbejder på at bygge en elevator til rummet. Elevatoren skal efter planen bestå af en line fra jordoverlfaden og til rummet, som gods kan transporteres op ad. På den måde slipper man for at bruge dyre raketter. Linen skal laves af materialer, der er stærkere end noget af det, mennesket hidtil har produceret. Nogle forskere mener, at den kan laves af de såkaldte kulstof-nanorør, men der skal en del forskning og udvikling til endnu, før rumelevatoren bliver til virkelighed.