Handlinger tilknyttet webside

Rumstationen

Den Internationale Rumstation har bragt de mest magtfulde nationer sammen for at skabe en platform for forskning og udvikling i rummet.

Den internationale rumstation som den så ud i juni 2007For tiden er det største rumprojekt den Internationale Rumstation, ISS. Rumstationen er i kredsløb om Jorden i en højde på ca. 350 km. Det er faktisk ikke højere oppe end, at Jordens atmosfære stille og roligt trækker den ned mod overfladen, så man er nødt til at give den et lille skub engang i mellem, for at den ikke skal styrte ned.

 

Den Internationale Rumstation, som den så ud i juni 2007.

 

Den Internationale Rumstation er med en pris på omkring 700 milliarder kroner det dyreste bygningsværk i menneskets historie.Samarbejdet

Oprindeligt var den Internationale Rumstation et projekt som amerikanerne kaldte ”Freedom” (frihed), men efter den kolde krig sluttede, blev det muligt at arbejde sammen med andre lande.

ISS er et samarbejde mellem 21 lande: USA, Rusland, Canada, Japan, Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Italien, Luxembourg, Norge, Portugal, Spanien, Schweiz, Storbritannien, Sverige, Tyskland og Østrig. Det er dog USA, der leder den overordnede mission.De europæiske lande, som deltager, er samlet kaldet ESA, det europæiske rumagentur.

Da ISS er opbygget af forskellige moduler, som er bygget af forskellige lande, så er der også forskellige aftaler om, hvem der må bruge hvad, og hvor meget. Det lyder måske lidt underligt, at Europa ikke må bruge noget, de har været med til at bygge lige så meget som deres amerikanske kollegaer, men det er faktisk meget almindeligt på store forskningsprojekter, at man ikke deler lige mellem sig.

Formålet

Det grundlæggende formål med den Internationale Rumstation er forskning i vægtløshed. Der sker utrolige ting med de materialer, dyr og planter, vi kender fra Jorden, når de ikke længere skal overkomme tyngdekraften. Hvordan tror du for eksempel, at en tændstik vil brænde i vægtløshed?

 

En del tid går med at træne, da kroppen hurtigt
begynder at blive nedbrudt i det vægtløse miljø.

 

Bare det at være i rummet er stadigvæk en stor udfordring, og en del af formålet med rumstationen er naturligvis også at vise, at det kan lade sig gøre at bygge en rumstation i den størrelse med alle de tekniske problemer, det fører med sig. Det er gode erfaringer til en lang mission til Mars.

Byggeriet

Byggeriet af ISS startede i november 1998 med opsendelsen af det russiske Zarya-modul. Med tiden er der kommet flere moduler til, og efter planen skal rumstationen være færdig i 2010. Byggeriet blev på tragisk vis forsinket, da rumfærgen Columbia forulykkede i februar 2003 på vej tilbage til Jorden.

 

Eksperimenter

ColumbusDet europæiske Columbus modul blev opsendt i starten af 2008, og giver mulighed for at udføre en række avancerede eksperimenter, b.la. med Dansk deltagelse. I Columbus kan tre astronauter ad gangen gennemføre eksperimenter indenfor en lang række forskellige områder, fx medicin, biologi og fysik.

 

 

 Columbus modulet under installationen. Den hvide arm som holder modulet er en robot arm der kan fjernstyres inde fra ISS

 

 

 

Vægtløshed


Selv om Rumstationen kredser flere hundrede kilometer ude i rummet, så er den stadig så tæt på Jorden, at tiltrækningskraften kun er lidt mindre end ved jordoverfladen.

Hvordan kan det så være, at vi ser astronauterne svæve frit rundt deroppe? Det er fordi, astronauterne er i frit fald rundt om Jorden sammen med Rumstationen. Det betyder at Rumstationen falder lige så hurtigt som astronauterne, og derfor ser de ud til at svæve rundt.