Handlinger tilknyttet webside

De første rumstationer

Den internationale rumstation ISS er blot den seneste i en lang række af rumstationer som Sovjetunionen og USA opsendte under den kolde krig.

Salyut

Rusland (Sovjetunionen)

Russerne opsendte verdens første rumstation "Salyut 1" i 1971, og de har stået for langt de fleste af historiens rumstationer. I Sovjet-tiden byggede Rusland otte rumstationer, hvor de syv rent faktisk var stabile nok til at blive besøgt af kosmonauter.

 

Salyut

De første rumstationer var Salyut-stationerne, som der samlet blev bygget syv af. Bortset fra Salyut 2, der gik tabt i kredsløb, nåede alle Salyut-stationerne at få besøg af kosmonauter.

 

 Mir

Mir

Som afløser for Saluyt-stationerne opsendte Sovjet rumstationen Mir (fred/verden på russisk). Mir var opbygget af flere moduler som blev opsendt i årene 1986 – 1996. Dødsstødet kom i marts 2001, hvor den aldrende rumstation fik lov at brænde op i atmosfæren efter at have været bemandet uafbrudt i 10 år, en rekord som stadig holder.

 

USA - Skylab

Skylab var USA's eneste rumstation før arbejdet på den Internationale Rumstation. Skylab blev sendt op i 1973 og blev besøgt af tre hold astronauter.

 

Skylab

Freedom

I tiden før Sovjetunionen brød sammen, havde USA længe drømt om en stor permanent rumstation.

 

Den amerikanske præsident Ronald Reagan annoncerede rumstationen Freedom (frihed) tilbage i 1984, men drømmen om en 100 % amerikansk rumstation blev aldrig til noget, og resterne af Freedom projektet blev til, hvad der i dag er den Internationale Rumstation.

 

FreedomSatellitreparation, rumskibsbygning, vægtløst laboratorium og astronomisk platform var bare nogle af de opgaver, som amerikanerne håbede, at Freedom kunne løse.

 

Virkeligheden blev en ganske anden, og efter små ti års udvikling og ændringer i design havde hele ideen mistet dens glød. Det endte med, at USA måtte skære så meget i budgettet, at rumstationen blev for dyr og for besværlig at bygge, og et helt nyt koncept blev lanceret i 1991.

 

Sovjet havde sideløbende planer om en efterfølger til Mir, kaldet Mir-2, men efter Sovjetunionens sammenbrud, var pengene svære at skaffe. USA, Rusland, Europa og Japan valgte til sidst at slå deres projekter sammen til et stort: den Internationale Rumstation.

Menu