Handlinger tilknyttet webside

Europa - Kloden med det skjulte hav

Europa er dækket af et tykt lag is, og under isen er der et hav af saltvand. Fremtidige missioner skal undersøge, om der er liv i havet.

EuropaDet er vanskeligt at afgøre, hvor tyk isen er, der dækker Europas hav.  Forskerne regner med et sted mellem to og tyve kilometer. 

Europa bliver varmet op af Jupiter

Europa er den mindste af Jupiters fire største måner og der er ingen bjerge og kun få nedslagskratere. De få kratere betyder, at isen er forholdsvis blød.

Det er den sandsynligvis fordi, den bliver varmet op af månens bevægelser i Jupiters tyngdekraft, selvom effekten ikke er nær så stor som for Io.  Europas indre består af klippe.  

Billedet af Europa er taget af sonden Galileio. 

 

Europa sonde

Måske er der liv under isen

Man kan forestille sig, at der er varme kilder på bunden af det næsten hundrede kilometer dybe hav, som kan levere næringsstoffer til organismerne. Gennem sprækker i isen, kan vandet komme op og blive udsat for Solens ultraviolette stråler.

Alt dette er naturligvis kun spekulation, men NASA har en sonde på tegnebrættet, der skal smelte sig ned gennem Europas is og undersøge, hvad der gemmer sig nedenunder. Der er dog ingen konkrete planer om, hvornår sådan en sonde skal sendes af sted.

 

Her har en tegner forestillet sig, hvordan en sonde
kunne undersøge havet under Europas is. Der er en
del forskere, der arbejder på at udvikle sådan en sonde.