Handlinger tilknyttet webside

Jupiter

Missioner til Jupiter

Man kan ikke lande på Jupiter, men planeten har haft besøg af flere sonder, der er fløjet forbi eller gået i kredsløb.

 

Jupiters måner byder både på et hav dækket af is og den mest vulkansk aktive klode i Solsystemet.

 

Masse, radius om omløbstid.

 

Den store røde plet på Jupiter er Solsystemets længst varende storm og den dækker et område, der er større end Jorden. Blandt Jupiters fire største måner finder vi blandt andet Io, der er solsystemets mest vulkansk aktive klode og Europa, der skjuler et hav under dens overflade af is.

JupiterJupiter er solsystemets største planet,  ca. 318 gange tungere end Jorden. I det hele taget minder kæmpeplaneten meget lidt om Jorden, for eksempel har den ikke en fast overflade, så der er aldrig nogen, der kommer til at lande på Jupiter.

Gaskugle med en lille kerne af sten

Jupiter en enorm kugle af gas med en lille kerne af klippe i midten. Størstedelen af planeten består af de lette gasser brint og helium, men forskerne har også fundet metan, ammoniak og vanddamp i atmosfæren.

De farvestrålende striber, man ser på billeder af planeten, er skyer af de forskellige gasarter i atmosfæren.


Den store røde plet lige under Jupiters
ækvator er en gigantisk storm, der har
raset i mindst 400 år.

Storme større end Jorden raser på Jupiter

Der er vinde på Jupiter ligesom på Jorden, og vindene bevæger sig i bælter både fra øst mod vest og omvendt. På grænserne mellem vindbælterne, bliver gassen hvirvlet rundt, og der opstår lokale storme. Den største af disse storme kaldes ”den store røde plet”, og den er flere gange større end Jorden.

Astronomer har observeret den gigantiske storm gennem næsten 350 år, og det er dermed den længst varende storm, vi kender til, i solsystemet.

Solsystemets kraftigste magnetfelt 

Jupiter har solsystemets kraftigste magnetfelt. Feltet er næsten 14 gange kraftigere end Jordens, som i øvrigt er det næstkraftigste. I Jupiters centrum er trykket mange tusinde atmosfærer og temperaturen er over tusinde grader.

Dannet i to trin 

Jupiter blev formentligt dannet i to trin. Først samlede kernen af is og klippe sig til en kugle, der var omkring ti gange tungere end Jorden. En så tung kerne har en tyngdekraft, der er kraftig nok til at opsamle og fastholde gas fra omgivelserne, og på den måde voksede planeten lynhurtigt fra 10 til 318 gange Jordens masse.

Postkort final

Postkort fra Jupiter


Alvin er på rundrejse i solsystemet, og sender et postkort hjem fra hvert himmellegeme, han besøger.

Her på siderne kan du læse Alvins postkort.

Menu