Handlinger tilknyttet webside

Jupiters småmåner og ringe

Omkring Jupiter kredser et utal af små måner og den store gasplanet har også et ringsystem, der dog er meget mindre og sværere at få øje på end Saturns.

ThebeUdover de fire store måner er Jupiter omgivet af en masse meget små måner, hvoraf de fleste kredser langt fra planeten. En del af dem er formentligt oprindeligt asteroider som Jupiters tyngdekraft har indfanget fra asteroidebæltet. Inden for de fire store måners baner kredser desuden fire små måner: Metis, Adrasta, Amalthea og Thebe.


Den lille måne Thebe er fotograferet
af sonden Galileio i år 2000.

Jupiters ringe


Jupiter har ringe

I det område, hvor de fire små måner kredser, finder man også Jupiters ringe. Ringene er meget tynde og svære at se, og de blev også først opdaget, da Voyagersonderne passerede forbi Jupiter i 1979.

Ringene består af små partikler, og man regner med, at de dannes og vedligeholdes af materiale fra de små måner. Partiklerne bliver slået løs fra månerne af partikelstråling dels fra Jupiter og Solen og dels fra den kosmiske stråling.

På den måde kommer der hele tiden nye partikler til ringene samtidigt med, at andre partikler forlader ringene og falder ned på Jupiter. Derfor bliver ringene aldrig ret store og tydelige. Hvis Jupiter skulle have et ringsystem som Saturns, ville det kræve, at en af de mindre måner blev knust.

 

Menu