Handlinger tilknyttet webside

Follow the water

Vand er forudsætningen for liv, derfor leder vi først og fremmest efter liv der, hvor der er vand. Der er is flere steder på overfladen af Mars i dag, og måske er der meget mere is og vand i undergrunden.

craterice

Vand er vigtigt i udforskningen af Mars, fordi flydende vand er forudsætningen for, at liv, som vi kender det, kan eksistere. Hvis vi vil vide, om der er - eller har været - liv på Mars, er det altså en god ide at undersøge, hvilken rolle vandet spiller på planeten.

Dertil kommer, at hvis mennesket engang gerne vil kolonisere Mars, er det altafgørende, at vi kan finde vand på planeten. Derfor hedder NASAs strategi i udforskningen af Mars også simpelthen ”Follow the water”.

 

 

Mars polkalot

Udtørrede floder og frosne poler

Der er vand på Mars i dag, det er bare ikke flydende vand. Men både Mars’ nordpol og sydpol er dækket af iskapper, ligesom Jordens poler. På Mars består isen dog af en blanding af vand og kuldioxid (CO2). Frossen kuldioxid kalder man også tøris, og det bruger man her på Jorden blandt andet til at lave kunstig røg i teatret. 

Der er ikke noget flydende vand på overfladen af Mars i dag, men der er mange tegn på, at der engang har været masser af det. For eksempel er der mange dale og kløfter, der til forveksling ligner udtørrede floder. Måske var Mars for flere milliarder år siden en varmere planet med en tykkere atmosfære og brusende floder.

Mars gullies400

 

Sonde fotograferer mulige spor efter vand

Men måske behøver vi alligevel ikke gå helt så langt tilbage i tiden for at finde rindende vand på Mars.

I 2005 fotograferede sonden Mars Global Surveyor lyse spor på indersiden af et krater. Spor der ikke var der, da samme krater blev fotograferet i 1999.

På andre kratere er der fundet lignende spor, som ser ud til at være dannet inden for de sidste par millioner år.

Det tyder på, at der under Mars’ overflade ligger et lag permafrost, det vil sige is, og at smeltevand derfra engang imellem bryder frem på overfladen i små strømme, der dog hurtigt forsvinder igen. Det er dog ikke sikkert, at sporene stammer fra vand.

 

Trykket er for lavt til flydende vand

Flydende vand kan slet ikke eksistere på overfladen af Mars, sådan som den røde planets atmosfære er i dag.

Trykket er så lavt, at vand kun kan være enten is eller damp. Det er fordi, forholdene i Mars’ atmosfære befinder sig under vands tripelpunkt.

Hvis der engang har været floder på Mars, må det altså have været i en periode, hvor trykket på overfladen var højere. Det vil sige, at atmosfæren må have været tættere.