Handlinger tilknyttet webside

Liv på Mars

Liv andre steder
Jupiters måne Europa er et andet sted, hvor forskerne mener, der kan være liv.


Venus er meget ugæstfri i dag, men måske var der engang liv på planeten?


Nogle forskere mener, at livet kom til Jorden - og måske til andre planeter - ombord på kometer.


Der findes masser af planeter uden for vores Solsystem. Måske er der liv på nogle af dem.


Uden supernovaer, intet liv.

Sandsynligheden for at finde liv på Mars i dag afhænger meget af, om Mars virkelig engang var en varmere og vådere planet med en tættere atmosfære. De forhold ville nemlig være optimale for, at liv kan opstå. Men hvis det opstod dengang, er det der så endnu? Eller er det uddødt og har efterladt sig spor, som vi kan finde?

Mars surface

Mars er ikke umiddelbart et oplagt sted at lede efter liv, fordi overfladen er så tør, og fordi planeten ikke har noget magnetfelt til at skærme for den ødelæggende stråling fra Solen, sådan som Jorden har. 

Viking sonde

Måske er der liv under overfladen 

Men måske er miljøet under den røde planets overflade bedre egnet til liv. Der er mange tegn på, at der er et lag is under store dele af Mars’ overflade.

Hvis der også er flydende vand under isen, ville det være et godt sted for levende organismer, i hvert fald, hvis de ligner dem, vi kender fra Jorden.

 

NASAs to Vikingsonder var de første sonder, der ledte efter liv på en anden planet. De landede på Mars i 1976, men forskerne diskuterer stadig resultaterne af deres undersøgelser.


Exomars

Primitivt liv mest sandsynligt

Hvis vi finder liv på Mars, vil det nok under alle omstændigheder være primitivt liv, det vil sige bakterier.

Hvis den varme og våde periode har eksisteret, var den sandsynligvis for kort til, at avancerede livsformer kunne nå at udvikle sig.

I 2011 opsender ESA marsbilen Exomars, der påny skal forsøge at afgøre, om der er liv på den røde planet.

Jagten på spor af uddødt liv

Det kan også være, at livet engang fik fodfæste på Mars, men forsvandt igen, da klimaet ændrede sig. Hvis det er tilfældet, gælder det om at lede efter spor af bakterier, der er milliarder af år gamle. Det er meget vanskeligt på Jorden, så det bliver nok endnu mere udfordrende på Mars.