Handlinger tilknyttet webside

Mars har rekord i vulkaner og kløfter

Solsystemets fire største vulkaner findes alle på Mars. Den største, som hedder Olympus Mons, er 25 km høj, hvilket er næsten tre gange højere end det højeste bjerg på Jorden.

Olympus MonsOlympus Mons ligger i det område på Mars, der hedder Tharsis. Øst for Tharsis ligger den enorme kløft Valles Marineris. Kløften er nogle steder næsten 10 km dyb, flere hundrede kilometer bred og næsten 4000 km lang. Grand Canyon i Arizona kunne let ligge i en af Valles Marineris’ sidedale.

Olympus Mons, solsystemets største vulkan er næsten
tre gange højere end Mount Everest og næsten
600 km bred. Billedet her er taget af sonden Viking 1.

 

Mindre tyndekraft gør bjergene højere

Grunden til, at Mars’ overflade er langt mere dramatisk end Jordens og Venus’ er, at Mars er en meget mindre planet, derfor er tyngdekraften også mindre. Når tyngdekraften ikke gør så meget modstand, får bjerge og kløfter lov til at danne meget større højdeforskelle, end de gør på Jorden og Venus.

Valles Marineris550

 

Valles Marineris, solsystemets længste kløft.

De fleste forskere er enige om, at Valles Marineris er en enorm tektonisk revne i Mars' skorpe, der opstod, da den røde planet kølede af efter sin dannelse for over fire milliarder år siden.


 

 

Mars’ vulkaner er alle udslukte, fordi Mars er så lille

Der er ingen aktive vulkaner tilbage på Mars i dag, det vil sige, at der ikke er nogle vulkanudbrud. Men før i tiden var Mars en meget vulkansk aktiv klode. Det ved vi fordi, der findes masser af udslukte vulkaner på Mars’ overflade.

TharsisFor at vulkaner kan opstå, skal planetens indre være så varmt, at materialet derinde er flydende. Den lava, der kommer ud af vulkaner, er jo netop flydende sten fra planetens indre. Da Mars og Jorden blev dannet, var de begge to meget varme, men fordi Mars er meget mindre end Jorden, kølede den hurtigere af.

Nu er Mars' indre størknet, og alle dens vulkaner udslukte. Jorden holder stadig på varmen fra dens dannelse, og dens indre er stadigvæk flydende, derfor har vi fortsat vulkanudbrud på Jorden.

Tharsis-regionen på Mars indeholder nogle af
solsystemets største vulkaner blandt andet
Olympus Mons. Vulkanerne på Mars er dog
alle udslukte.

 

 

Menu