Handlinger tilknyttet webside

Neptun

Mission til Neptun

Neptun har kun haft besøg af en enkelt sonde nemlig Voyager 2.

 

Masse, omløbstid og overfladetemperatur.

Solsystemets kraftigste orkaner hærger i Neptuns blå atmosfære. Planetens største måne Triton er et af de koldeste steder i solsystemet, alligevel udspyr den otte km høje gejsere.

NeptunNeptun er – ligesom Uranus – en såkaldt isgigant uden en fast overflade. Den er lidt mindre end Uranus, men alligevel er den tungere. Det er fordi, Neptun indeholder flere tunge grundstoffer end Uranus.

Billedet af Neptun er taget af sonden Voyager 2. Den store plet midt i billedet er en kraftig storm, Voyager målte vindhastigheder omkring pletten til over 2000 km/t, de kraftigste vinde, der er målt på nogen planet.

Da Hubble-teleskopet fotograferede Neptun i 1994, var stormen forsvundet, men en ny var til gengæld dukket op længere nordpå.

 

Kraftige orkaner hærger Neptun 

På Neptun finder vi nogle af solsystemets kraftigste orkaner. De store storme kan let vare i op til ti år og nogle af solsystemets højeste vindhastigheder er målt på Neptun. Energien til de kraftige orkaner kommer fra Neptuns indre, hvor der produceres så meget varme, at planeten udstråler dobbelt så meget, som den modtager fra Solen.

Mystisk magnetfelt 

Neptun har det mærkeligste magnetfelt i solsystemet. Centrum af feltet ligger langt væk fra planetens centrum og den magnetiske nordpol ligger tættere på ækvator end på polen.

Neptun har en enkelt stor måne, der hedder Triton og en masse små måner. Derudover er der også nogle meget tynde ringe omkring Neptun.

Postkort final

Postkort fra Neptun


Alvin er på rundrejse i solsystemet, og sender et postkort hjem fra hvert himmellegeme, han besøger.

Her på siderne kan du læse Alvins postkort.
Menu