Handlinger tilknyttet webside

Triton

En otte kilometer høj gejser var det overraskende syn, der mødte forskerne, da Voyager sendte billleder hjem fra Triton.

TritonTriton er den eneste store måne omkring Neptun. Den er desuden et af de koldeste steder i solsystemet med en overfladetemperatur på omkring -236 ºC. Det var derfor noget af en overraskelse at se en gejser i udbrud på de billeder sonden Voyager sendte hjem fra Triton i 1989.

De sorte spor på Tritons sydlige halvkugle stammer fra geysere,
og det var noget af en overraskelse at se dem på en af de koldeste
kloder i solsystemet. Forskerne mener, at gejserne udspyr en
blanding af frosset nitrogen og organiske forbindelser.


Otte kilometer høj gejser

Gejseren kaster mørkt materiale otte kilometer op over månens overflade, hvor en kraftig vind folder det ud som en røgfane. Efter nogen tid falder materialet tilbage på overfladen og danner et over hundrede kilometer langt spor.

Den sydlige del af månen er oversået med sådanne spor. Røgfanen er overraskende, fordi trykket i Tritons atmosfære kun er en milliontedel af trykket på Jordens overflade.

Triton er dannet i Kuiperbæltet 

Forskerne regner med, at Triton oprindeligt stammer fra Kuiperbæltet, og er blevet indfanget af Neptun efter planetens dannelse. Tritons ankomst har højst sandsynligt fjernet et tidligere månesystem omkring Neptun.