Handlinger tilknyttet webside

Saturns ringe

Saturns ringsystem er det største i solsystemet, og i disse år bliver det undersøgt nærmere af rumsonden Cassini.

cassini ringeSaturn har det største og flotteste ringsystem i solsystemet. Ringene består hovedsagelig af isstykker og isdækkede klippestykker af forskellig størrelse. Den totale mængde af materiale i ringene svarer til en lille måne med mindre end 200 kilometers radius.

Dette materiale er nu bredt ud i ringe, der er 272.000 kilometer i diameter og mindre end 500 meter tykke. Et stykke papir med samme forhold mellem udstrækning og tykkelse ville være større end en fodboldbane.

Rumsonden Cassini gik i kredsløb om Saturn i 2004,
og i løbet af dens mindst fire år lange mission skal den undersøge
planeten og dens måner og ringe. Billedet er en computertegning.

 

SaturnCassini350

Ringene kredser om Saturn med forskellig fart

Ringpartiklernes hastighed varierer med afstanden til planeten - jo tættere på, des hurtigere bevæger de sig. Ringene er opdelt af nogle smalle mørke mellemrum, som man tidligere troede blev dannet af tyngdekræfterne fra månerne uden for ringene.

Nu ved vi, at mellemrummene dannes på grund af vekselvirkning mellem materialet i ringene og Saturns måner, både de ydre måner og de såkaldte hyrdemåner.

Billedet er taget af rumsonden Cassini. Forskerne
har fundet en ny ring omkring Saturn takket være
Cassinis meget skarpe billeder.

 
 

Ringe navne

Ringenes navne

Den dominerende del af ringene opdeles traditionel i A, B, C og D ringe, regnet udefra og ind mod planeten. Det meste materiale befinder sig i B ringen, der er så tyk, at sollyset ikke kan trænge igennem. Uden for hovedringene findes de svage E, F og G ringe.

 

Navnene på Saturns ringe og på de to mellemrum
Cassini-delingen og Encke-delingen.

Menu