Handlinger tilknyttet webside

Solaktiviteten

Jo flere solpletter, der er på Solens overflade, desto mere aktiv er den. Solaktiviteten svinger med maksimum hvert 11. år.

Solen solpletterSelvom Solen altid ser ens ud her fra Jorden, er det meget forskelligt, hvor meget lys og hvor mange partikler den udsender. Det ændrer sig både fra det ene sekund til det næste, henover århundreder og gennem hele Solens levetid.

Det kalder man, at Solens aktivitet varierer, og det gør den sandsynligvis på grund af forandringer inde i Solen. Solaktiviteten går fra maksimum til minimum og tilbage til maksimum i løbet af en periode på 11 år.

Antallet af solpletter på Solen varierer
med en periode på 11 år.

 

 

solplet Jorden

Solpletter

Sammen med Solens aktivitet varierer antallet af solpletter på Solens overflade. Solpletter er områder på soloverfladen, der er mørkere end deres omgivelser. De er mørkere, fordi overfladen i pletterne kun er omkring 4000 grader istedet for de 5500 grader, som resten af soloverfladen er oppe på.

Det er stadig ikke helt klart, hvordan solpletter opstår, men de er stærkt koblet til Solens magnetfelt og opstår typisk i et område, hvor feltet er meget indviklet. En solplet har altid en magnetisk sydpol og en magnetisk nordpol tæt på hinanden. Antallet af solpletter varierer sammen med solaktiviteten henover en periode på 11 år.

Her ses Jorden i rigtigt størrelsesforhold
ved siden af en solplet.

 

 

Menu