Handlinger tilknyttet webside

Uranus

Mission til Uranus

Uranus har kun haft besøg af en enkelt sonde, nemlig Voyager 2.

 

Radius, masse og overfladetemperatur.

Hvis du er på udkig efter action, er det ikke Uranus, du skal besøge. Planeten er en stor, rolig kugle af gas og is, der dog gør sig bemærket ved at 'ligge ned' og 'rulle' rundt om Solen.

UranusUranus er en af de mest rolige planeter i solsystemet. Der er ingen storme, og temperaturen er stort set den samme over hele planeten.

Uranus er – ligesom Neptun - en såkaldt isgigant. Den har ingen fast overflade, men adskiller sig fra gasgiganterne Jupiter og Saturn ved at indeholde flere tunge grundstoffer og en stor del is.

Dette foto af Uranus er taget af sonden Voyager 2 i 1986. Planeten har ikke haft besøg af sonder siden.


Ingen storme på Uranus

Som den eneste af de fire store planeter producerer Uranus ikke energi i sit indre. Den energi, der strømmer ud fra planeten, svarer fuldstændig til den energi, planeten modtager fra Solen. Det er også derfor, der ikke er nogen storme på Uranus.

Uranus ruller rundt om Solen 

Uranus adskiller sig fra de andre planeter ved, at den så at sige ’ruller’ rundt om Solen. Jorden og de andre planeter roterer om en akse, der er mere eller mindre lodret, men Uranus roterer om en akse, der ligger ned.

Uranus er omgivet af tynde, mørke ringe 

Uranus er omgivet af ringe, der er helt anderledes end Saturns. De består af mere end ti smalle ringe opbygget af mørke partikler, der gør det vanskeligt at få øje på dem selv i de bedste kikkerter.

Postkort final

Postkort fra Uranus


Alvin er på rundrejse i solsystemet, og sender et postkort hjem fra hvert himmellegeme, han besøger.

Her på siderne kan du læse Alvins postkort.
Menu