Handlinger tilknyttet webside

Drivhuseffekten på Venus

Glem alt om global opvarmning på et par grader. På Venus er drivhuseffekten gået amok.

drivhuseffektVenus

Drivhuseffekt betyder, at en planets atmosfære lukker Solens varme inde, så temperaturen på planeten bliver højere.

Temperaturen på Jorden ville være 20-30 grader lavere, hvis ikke vi havde den naturlige drivhuseffekt fra atmosfæren. På Venus er drivhuseffekten mange gange kraftigere end på Jorden, og temperaturen på planeten er altid helt oppe på omkring 460 ºC døgnet rundt.

Venus' drivhus løb løbsk

De gasser, der holder varmen inde, bliver kaldt drivhusgasser, og de vigtigste drivhusgasser på Jorden og Venus er vanddamp og kuldioxid.

Drivhuseffekten på Venus begyndte at løbe løbsk for flere milliarder år siden, fordi Solen langsomt udviklede sig og lyste kraftigere og kraftigere.

Vandet fordampede

På Venus blev det så varmt, at alt vand fordampede, og fordi vanddamp er en kraftig drivhusgas, forstærkede det drivhuseffekten, så der blev endnu varmere på planeten. Der blev så varmt, at alt det kulstof, der var oplagret i planetens klipper, blev frigivet og lukket ud i atmosfæren, og det forstærkede endnu engang drivhuseffekten.

På Jorden har vi stadig vores oceaner, og størstedelen af vores kulstof er oplagret i dem og i vores klipper.

Drivhuseffekten virker ikke som et drivhusI virkeligheden er ordet ’drivhuseffekt’ temmelig misvisende. Den mekanisme, der varmer Jorden og Venus op, er nemlig slet ikke den samme som den, der varmer et drivhus op.

I et drivhus skinner Solen ind gennem glasset og varmer gulvet i drivhuset og luften lige over gulvet op. Den varme luft stiger til vejrs, men bliver holdt inde af drivhuset. Derfor bliver der varmt i drivhuset.


I atmosfæren varmer Solens stråler også jordoverfladen op, men det er selve varmestrålingen fra jorden, og altså ikke den varme luft, der bliver holdt tilbage af atmosfæren.