Handlinger tilknyttet webside

Liv på Venus

Liv andre steder

Mars er den klode i Solsystemet, hvor jagten på liv er mest intens.


Jupiters måne Europa er et andet sted, hvor forskerne mener, der kan være liv.


Nogle forskere mener, at livet kom til Jorden - og måske til andre planeter - ombord på kometer.


Der findes masser af planeter uden for vores Solsystem. Måske er der liv på nogle af dem.

 

Uden supernovaer, intet liv.

 

Venus er for varm og for giftig for liv i dag, men i fortiden var planeten måske anderledes. Det er svært at vide, for lavaen fra gigantiske vulkanudbrud har slettet næsten alle spor af Venus' fortid.

Det er svært at forestille sig, at der skulle være liv på Venus i dag, fordi klimaet på planeten er så fjendtligt.

Den lille film viser en af Venus' mange vulkaner med flydende lava, som en kunstner forestiller sig, det har set ud.Fortidens Venus lignede Jorden

Da Solen var yngre, lyste den ikke så kraftigt, og temperaturerne på Venus mindede nok om Jordens temperaturer i dag.

Nogle forskere mener, at der kan have været oceaner på Venus dengang. I det hele taget mindede Venus mere om Jorden, så måske var der også liv på planeten dengang?

Vi ved det ikke. Der skal mange flere rumsonder og meget mere forskning til, før vi kan svare på det spørgsmål.

Spor af forhistorisk liv

Desværre er det svært at få særligt meget at vide om Venus’ fortid, selv med det mest avancerede udstyr. Når vi vil lære noget om Jordens fjerne fortid, graver vi i jorden og undersøger gamle klipper. På den måde finder vi for eksempel knogler fra dinosauruser eller forstenede dyr fra urhavet. De ældste klipper på Jorden er 3,8 milliarder år gamle, og i dem har vi fundet spor af liv.

Sif mons

Enorme vulkanudbrud slettede Venus' fortid

På Venus er der ikke mange oldtidsminder at finde. For ½ milliard år siden gik en masse af planetens vulkaner pludselig i udbrud samtidigt, og flydende lava dækkede hele overfladen og ødelagde alle spor af fortiden.

Det er derfor svært at finde noget, der kan fortælle os om tiden før.


Dette billede af Venus' overflade er lavet ud fra radarmålinger af overfladen. Billedet viser Sif Mons, en af Venus' vulkaner. De fleste steder på Venus er i øvrigt opkaldt efter kvinder.

Kun på de højeste bjerge er der stadig håb om at finde klipper, der var i sikkerhed for de ødelæggende lavastrømme. Hvis vi kan finde sådan nogle klipper, kan de måske give os svar på, om vores fjerne slægtninge engang svømmede rundt i oceanerne på Venus.

Menu