Handlinger tilknyttet webside

Galakser

Vores egen galakse

Vores egen galakse hedder Mælkevejen og indeholder, foruden Solen, flere hundrede milliarder stjerner.

I centrum af Mælkevejen er der, lige som i mange andre galakser, et gigantisk sort hul.

Stjernerne i universet er samlet i galakser og astronomerne mener, der er flere hundrede milliarder galakser i den del af verdensrummet, vi kan se.

AndromedaEn galakse er en samling af stjerner, og en typisk stor galakse indeholder et par hundrede milliarder stjerner. Stjernerne i galaksen bliver holdt sammen af tyngdekraften, som er den samme kraft, der sørger for, at din blyant falder på gulvet, hvis du slipper den.

Andromedagalaksen er en af vores nærmeste galaktiske naboer, og ligger 'kun' 2,5 millioner lysår fra Mælkevejen.


Der er flere hundrede milliarder galakser i universet

Ingen ved præcis hvor mange galakser, der findes i universet. Men ud fra det vi kan se med vores kraftigste teleskoper, gætter astronomerne på, at der er flere hundrede milliarder i den del af universet, vi kan se.

Alle galakser stammer fra samme periode i universets historie

De fleste af de galakser, vi ser i dag, er mindst 10 milliarder år gamle. Det vil sige, at de har eksisteret i størstedelen af universets levetid. Astronomerne mener, at alle galakser er dannet i samme periode i universets historie, men de ved endnu ikke, præcis hvordan det foregik.

I mange spiralgalakser findes der en del gas mellem stjernerne. Det er denne gas, stjerner dannes af, og i galakser med meget gas bliver der stadig dannet nye stjerner.

Menu