Handlinger tilknyttet webside

Galaksehobe

Ligesom stjernerne er samlet i galakser, så er galakserne samlet i galaksehobe.

Abell_galaksehobGalakserne er bestemt ikke jævnt fordelt i rummet. De fleste galakser befinder sig i en såkaldt galaksehob, der er en samling af alt fra 50 til 1000 galakser.

En galaksehob måler typisk et par millioner lysår på tværs, og de er de største strukturer i universet, der bliver holdt sammen af tyngdekraften.

Galaksehobe virker som forstørrelsesglas

I 2003 fotograferede Hubble-teleskopet, der er i kredsløb om Jorden, galaksehoben Abell 1689, der ligger omkring 2,2 milliarder lysår væk.

Massen af galaksehobens milliarder af stjerner virker som en såkaldt tyngdelinse, der forstærker og forvrænger lyset fra galakser, der ligger bagved. Det er det, man kan se som tynde, lysende buer rundt om galaksehobens centrum.

Hubbles billede af galaksehoben Abell 1689.

Et kig på universets barndom

Nogle af de forstørrede galakser ligger op til 13 milliarder lysår væk, hvilket er så langt væk, at man ikke kan se dem på nogen anden måde.

Ved at se så langt væk, kigger astronomerne også tilbage i tiden, for lyset fra en galakse, der ligger 13 milliarder lysår væk, blev udsendt lige efter universets dannelse - den begivenhed vi kalder big bang.

Menu