Handlinger tilknyttet webside

Spiralgalakser

Spiralgalakser er store, flade skiver af stjerner, gas og støv. Den smukke spiralform opstår, fordi unge, varme stjerner fødes og blusser op i spiralgalaksernes arme.

Spiralgalakse Der er stadig en del gas i spiralgalakser, og derfor bliver der fortsat dannet stjerner. Det foregår især i de meget lysende områder i spiralarmene.

Dette billede af spiralgalaksen Messier 101 er taget af Hubble-teleskopet,
der er i kredsløb om Jorden. Det er det største og mest detaljerede
foto, der nogensinde er taget af denne spiralgalakse.

Kosmisk trafikprop

Astronomerne ser på armene som tæthedsbølger, der bevæger sig langsomt gennem galaksens skive - langsommere end stjerner, gas og støv. Bagved tæthedsbølgerne opstår en 'trafikprop' så fx gassen kun vanskeligt kan komme forbi. Trafikproppen betyder, at gassen presses sammen, og denne sammenpresning fører til, at nye stjerner bliver født.  

Der er også stjerner mellem armene

Spiralgalakser ser kun ud til at have mange stjerner i midten og langs med armene. Men faktisk er der også stjerner mellem armene, de lyser bare ikke så kraftigt. Grunden til at man ser de lysende arme er, at stjernerne her er meget unge og store, og derfor lyser de kraftigt.

Stjernefødsler skaber spiralarme

Astronomerne mener, at mange stjerner fødes samtidigt i store grupper. De største af disse stjerner har en kort levetid, til gengæld lyser de meget kraftigt. Det er de stjerner, der er synlige i spiralarmene, selvom deres mindre og svagere søskende også er til stede. Efter nogle få hundrede millioner år er de kraftige stjerner døde, og kun deres svagere søskende er tilbage. I mellemtiden har naboen fået lysende kæmpebørn, sådan at spiralarmen nu er flyttet. Imellem spiralarmene lever en masse stjerner altså et forholdsvist stille og ubemærket liv.

Menu