Handlinger tilknyttet webside

Liv i rummet

Jagten på liv

Ingen ved, om der er liv andre steder i Solsystemet end på Jorden, men nogle steder er sandsynligheden for at finde liv større end andre.

 

Nogle forskere mener, at livet ikke opstod på Jorden, men kom hertil med kometer.

 

Uden supernovaer, intet liv.


Planeter, der kredser om andre stjerner kaldes exoplaneter.

 

 

Er der liv derude? Et af videnskabens største spørgsmål er, om der er liv andre steder i universet.

Gliese 876bLige siden det gik op for mennesket, at de lysende prikker på nattehimmelen er stjerner som Solen, har folk spekuleret på, om der er liv derude.

Her på Jorden ser vi i dag en mangfoldighed af liv med næsten uendelige variationer af meget komplekse skabninger. Men livet opstod formentligt i en langt mere simpel form.

Fra stjernestøv til civilisation

Vi ved ikke, hvordan livet opstod på Jorden, men nogen forskere mener, at uorganiske stoffer blev ramt af lynnedslag, som fik dem til at gå sammen og danne de organiske stoffer, som blev byggestenene til det liv, vi kender i dag.

Denne idé var grundlaget for et eksperiment, som Stanley Miller og Harold Urey udførte i 1953. De fyldte en kolbe med vand, metan, ammoniak og brint og varmede blandingen op, så gasserne cirkulerede rundt i systemet. Undervejs blev gasserne udsat for "lyn" i form af gnister skabt af højspændning.

Stanley MillerI eksperimentet blev der skabt organiske molekyler som for eksempel aminosyrer og sukkerstoffer, samt andre molekyler, der kræves for at skabe DNA og RNA, men de fandt hverken DNA eller RNA i sig selv. Forsøget viste altså, at det er forholdsvist let at skabe byggestenene til liv, men det sidste skridt for at gøre noget levende er der stadig ingen, der har formået at genskabe. 

Skaberen af forsøget, Stanley Miller, bag kolben hvor lyn og gas mødes.

Astrobiologi, at lede efter det ukendte

Det er svært at lede efter noget, man ikke helt ved, hvordan ser ud, men det er tilfældet med jagten på liv andre steder i universet. Faktisk har vi ikke engang en ordentlig definition, der beskriver livet på Jorden, så det er svært at vide, hvad vi leder efter i rummet.

Kan liv opstå under ekstreme forhold?

På Jorden findes der liv de mest fjendtlige steder: dybt under havet ved undersøiske vulkaner, under isen på Antarktis og dybt nede i underjordiske huler, hvor Solens varme aldrig kommer. Livet ser ud til at kunne trives under ekstreme vilkår, som kunne minde om det vi ser på andre kloder i Solsystemet, men kan det også opstå der? Det ved vi ikke, og det er naturligvis vigtigt at kende svaret for at finde ud af, om liv for eksempel kunne opstå på den kolde og tørre Mars.

Skal liv nødvendigvis se ud som os?

Vi ved heller ikke, om livet kan optræde i andre former, end det gør her på vores planet. På Jorden er alt liv bygget op omkring grundstoffet kulstof, men måske kan liv også baseres på andre grundstoffer som for eksempel silicium? Igen kender vi ikke svaret.

Hvad bestemmer livets udformning?

Der er mange ting, som har gjort, at livet har udviklet sig præcist på den måde, det har her på Jorden. Solens størrelse, alder og afstand til Jorden har leveret grundlaget, men grundstoffer skabt af tidlige stjerner, som er eksploderet som supernovaer, har også været med til at bestemme, hvad der har eksisteret af byggesten til livet. Alle disse ting kan være anderledes på planeter omkring andre stjerner, og det vil have betydning for, hvordan eventuelt liv ser ud der.

Menu