Handlinger tilknyttet webside

Driften af Planck

Planck bliver drevet af missions-operationsholdet på Mission Operations Centre (MOC) ved ESAs europæiske kontrolcenter (European Space Operations Centre; ESOC) i Darmstadt, Tyskland.

ESOC i DarmstadtHoldet sørger for al nødvendig kontakt med Planck gennem ESAs jordstation i New Norcia (Australien). Holdet har også ansvaret for satellittens helbred og sikkerhed. Fra sin bane omkring L2 tager det omkring 10 sekunder for Planck at kommunikere med Jorden (tovejs).

Satellitten gennemfører hele tiden videnskabelige målinger, og de indsamlede data lagres i computeren om bord. Hver dag kommunikerer Planck med Jorden i ca. tre timer, og i den periode henter holdet de opsamlede data ned og sender nye kommandoer op til udførelse den følgende dag.

Plancks videnskabelige planlægningshold, der er placeret ved ESAs European Space Astronomy Centre (ESAC) i Spanien, samler informationer fra grupperne bag de videnskabelige instrumenter. Disse informationer bliver så omformet til en plan for observationerne, der bruges til at lave den operative tidslinie for missionen.

De videnskabelige data hentes ned til modtagestationen på Jorden med 1,5 Mbit/s og ledes videre til MOC ved ESOC. Herfra sendes dataene til instrument-databehandlingscentrene, hvor de bliver behandlet og analyseret. Relevante satellitdata og videnskabelige data sendes også til intrument-operationscentrene, hvor de bruges til at følge og optimere instrumenternes ydeevne.

Databehandlings- og operationscentret for HFI befinder sig henholdsvis på Institut d’Astrophysique de Paris, Frankrig og Institut d’Astrophysique Spatiale d’Orsay, Frankrig, mens centrene for LFT er placeret ved Osservatorio Astronomico di Trieste, Italien.

Den nominelle mission slutter i 2010. I 2012 vil de behandlede videnskabelige data blive arkiveret ved ESAC og gjort tilgængelige for astronomer fra hele verden.

Menu