Handlinger tilknyttet webside

Tid og rum

Perioden op til en milliontedel af et sekund efter universets fødsel er fuld af usikkerheder. Der er ingen håndfaste observationer eller spekulationsfrie argumenter til at be- eller afkræfte de teorier, der vedrører denne periode.


Den mest accepterede hypotese om de første øjeblikke efter big bang siger, at universet i begyndelsen af denne epoke gennemgik en meget kortvarig 'inflationsfase'. I løbet af denne inflationsfase udvidede universet sig ekstremt hurtigt og med en meget stor faktor. Bagefter fortsatte udvidelsen og afkølingen meget langsommere. Hvis denne hypotese er korrekt, vil ujævnhederne i den kosmiske mikrobølgebaggrund afspejle nogle af detaljerne af denne begivenhed, og Planck vil give os den hidtil mest pålidelige information om den.

 

Det billede af universets udvikling, som forskerne har i dag, ser i store træk sådan her ud:

Fra et sekund indtil nogle få minutter efter big bang

Ét sekund efter sin fødsel er universets temperatur faldet til 10 milliarder K. De første atomkerner dannes. I mellemtiden fortsætter universet med at udvide sig og køle af, men det er stadig for varmt til at neutrale atomer kan dannes. Elektroner farer frit omkring og vekselvirker stærkt med strålingen – stof og stråling er således tæt forbundet.

380.000 år efter big bang

Universet er omkring tusind gange mindre end sin nuværende størrelse og er kølet ned til omkring 3000 K. Det er koldt nok til, at neutrale brintatomer kan dannes, således at lys og stof nu kan eksistere uafhængigt. Lyset bevæger sig for første gang frit. Den kosmiske mikrobølgebaggrund (KMB) er dette ’første lys’, der bærer information om både fortiden og fremtiden for universet.

Én milliard år efter big bang.

Da universet havde omkring en sjettedel af sin nuværende størrelse, eksisterede der allerede stjerner og galakser. De blev dannet ved ophobningen af stof omkring de oprindelige områder med højere tæthed, der var til stede i det tidlige univers og som efterlod deres aftryk i strålingen i den periode, hvor begge dele var tæt forbundet. I dag kan fingeraftrykkene af stoffet spores som meget små forskelle i KMBens temperatur.

For omkring 5 milliarder år siden

Vores stjerne, Solen, blev dannet ved, at en sky af gas og støv i vores galakse, Mælkevejen, faldt sammen ved hjælp af sin egen tyngdekraft. 500 millioner år senere – dannet af resterne fra Solens fødsel – var Jorden allerede på plads i sin bane omkring Solen.

Menu