Handlinger tilknyttet webside

Planck kort fortalt

Planck er en ESA-mission, der er designet til at besvare nogle af menneskehedens vigtigste spørgsmål: Hvordan er universet opstået? Hvordan vil det udvikle sig?

Plancks mission skal opfyldes ved at studere universets første lys, den kosmiske mikrobølgebaggrund (KMB), med hidtil uset nøjagtighed. Planck vil måle variationer i KMBen med en nøjagtighed, der kun begrænses af grundlæggende astrofysiske forhold.

Planck-satellittenHovedpunkter:

  • Planck vil studere KMBen med en hidtil uset skarphed og følsomhed.
  • Takket være de nøjagtige observationer kan Planck uddrage mere information om universets tidligste faser end nogen tidligere rummission.
  • Planck vil studere alle universets bestanddele med hidtil uset nøjagtighed. Fx vil den bestemme den samlede mængde almindeligt og mørkt stof i universet og vil undersøge den mørke energis natur.
  • Planck vil studere universets udvikling på kosmisk tidsskala og vil fx bestemme, hvornår de første stjerner blev dannet.
  • Som en ekstra gevinst vil Planck være det mest sofistikerede astrofysiske observatorium, der arbejder i mikrobølgeområdet. Mens Planck arbejder for at få et klart KMB-signal, samler den data om andre himmellegemer med en hidtil uset nøjagtighed.

Opsendelse:

Planck vil blive opsendt i 2009 sammen med ESAs Herschel-rumobservatorium på en Ariane 5 raket fra Europas rumhavn i Kourou, Fransk Guiana. De to satellitter vil dog fungere helt uafhængigt af hinanden i forskellige baner.

Kredsløbsbane:

Både Planck og Herschel vil kredse om det andet Lagrange-punkt (L2), der er et virtuelt punkt i Sol-Jord-systemet, som ligger 1,5 million km fra Jorden. Plancks bane vil være en Lissajous-bane med en gennemsnitlig afstand fra L2 på ca. 400.000 km.

Teleskop og instrumenter:

Planck er udstyret med et teleskop med en effektiv åbning på 1,5 m. Det vil fokusere strålingen fra himlen på to meget følsomme detektorsystemer, lav-frekvens instrumentet (LFI) og høj-frekvens instrumentet (HFI). Sammen vil de måle temperaturen af den kosmiske mikrobølgebaggrund over hele himlen og registrere de områder, der er en lille smule varmere eller koldere end gennemsnittet.

Bølgelængdedækning:

Ni bånd med bølgelængder fra en centimeter til en trediedel millimeter svarende til et område fra mikrobølgeområdet til det meget fjern-infrarøde.

Vægt ved opsendelsen:

Omkring 1,9 ton.

Dimensioner:

Omkring 4,2 m høj og 4,2 m bred.

Operationsfase:

Planck vil rotere langsomt og afsøge et stort stykke himmel hvert minut. I løbet af 15 måneder vil den have dækket hele himlen to gange. Den vil være i drift hele tiden og for det meste fuldstændig automatisk og vil sende de opsamlede data ned til en jordstation hver dag i løbet af en tre-timers periode.

Primær jordstation:

ESAs jordstation i New Norcia, Australien.

Forventet levetid:

Det forventes at rutine-operationsfasen vil vare 15 måneder. En forlængelse på et år er en mulighed.

Menu