Handlinger tilknyttet webside

Plancks instrumenter

Planck-teleskopet indsamler strålingen fra den kosmiske mikrobølgebaggrundsstråling og leverer den til detektorerne.

Primærspejlet, 1,9 x 1,5 m, er meget stort for en rummission, men vejer kun omkring 28 kg. Spejlet er robust nok til at klare både belastningen ved opsendelsen og forskellen mellem omgivelsernes temperatur her på Jorden (omkring 300 K) og temperaturen ved drift ude i rummet (omkring 40 K). Spejlet er lavet af kulfiber-forstærket plastic dækket med et tyndt spejlende lag af aluminium (reflektionsevne > 99,5 %).Plancks brændplan. HFI ses som en rund samling af horn i midten omgivet af ringen af LFI-horn

Spejlene til teleskopet er resultatet af et samarbejde mellem ESA og et konsortium af danske forskningsinstitutioner ledet af Institut for Rumforskning og -teknologi ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU Space).

Plancks videnskabelige instrumenter

Planck har to videnskabelige instrumenter, der supplerer hinanden: høj-frekvens instrumentet (HFI) og lav-frekvens instrumentet (LFI). De vil levere de hidtil mest nøjagtige målinger af variationerne i KMBens temperatur hen over himlen, hvilket er nøglen til større indsigt i universets dannelse og udviklingen af galakser.

Høj-frekvens instrumentet (HFI) er designet til at lave meget følsomme målinger af den diffuse stråling fra hele himlen i seks bølgelængdebånd i intervallet 3,6 mm til 0,3 mm (frekvensinterval 84 GHz til 1 THz). Instrumentet består af et arrangement af 52 såkaldte bolometriske detektorer, der er anbragt i teleskopets brændplan. Bolometriske detektorer kan registrere meget små mængder varmestråling og virker ved at omdanne strålingen til varme.

HFI er bygget af et konsortium bestående af mere end 20 institutter ledet af Institut d’Astrophysique Spatiale i Orsay (Frankrig).

Lav-frekvens instrumentet (LFI) er designet til at lave meget følsomme målinger af mikrobølge-himlen i tre bølgelængdebånd i intervallet 11,1 mm til 3,9 mm (frekvensinterval 27 GHz til 77 GHz). Instrumentet består af et arrangement af 22 radiomodtagere, der er anbragt i teleskopets brændplan og som vil arbejde ved en temperatur på -253 ºC. Radiomodtagerne indsamler mikrobølgerne fra himlen og angiver strålingens intensitet ved hver frekvens.

LFI er bygget af et konsortium bestående af mere end 20 institutter ledet af Istituto di Astrofisica Spaziale e Fisica Cosmica i Bologna (Italien).

Mange har bidraget med midler til LFI og HFI instrumenterne. De væsentlige bidragsydere er: CNES (Frankrig), ASI (Italien), NASA (USA), STFC (Storbritannien), DLR (Tyskland), NSC (Norge), Tekes (Finland), Ministeriet for Undervisning og Videnskab (Spanien) samt ESA.

Menu