Handlinger tilknyttet webside

Universets oprindelse

For kun ét århundrede siden var universets oprindelse et emne, som kun få videnskabsmænd turde røre ved: De havde simpelthen ikke muligheden for at lave eksperimenter, der kunne indsamle pålidelige data. Den situation er en helt anden nu.

Kosmologien, den videnskab, der sigter mod at forklare, hvordan universet er opstået og udvikler sig, er blevet et af de rigeste og mest aktive områder inden for den eksperimentelle naturvidenskab.

Planck-satellitten i rummetVigtige opdagelser gjort i de seneste otte årtier tyder på, at universet tidligere har været meget varmere og tættere end i dag, og at det for ca. 13,7 milliarder år siden begyndte at udvide sig og køle af – en proces, der fortsætter den dag i dag. Denne version af begivenhederne, der er kendt som big bang teorien, er bredt accepteret. Billedet er imidlertid langt fra komplet. Spørgsmål som hvad udløste universets fødsel, og hvordan vil det udvikle sig i fremtiden, er stadig ubesvarede.

Disse spørgsmål er imidlertid ikke længere uden for vores rækkevidde. I modsætning til situationen for hundrede år siden ved forskerne i dag, hvor de skal lede efter svarene, og de får i stadig større grad værktøjerne til at gøre det. Den eksperimentelle kosmologis æra er i sandhed i fuld gang: Aktuelle eksperimenter leverer nye og spændende resultater, og i de kommende år vil dette forskningsområde yderligere blive beriget med avancerede rumbaserede instrumenter, der er designede til at tackle fundamentale problemer.

Planck-satellitten, en ESA-mission, der efter planen skal opsendes i maj 2009, er den mest ambitiøse af disse rummissioner. Planck vil levere de mest præcise og pålidelige data om universets barndom, der til dato er blevet opsamlet, og vil derved bringe forskerne så tæt på universets oprindelse, som de nogensinde har været. Planck er blevet bygget af europæisk industri og videnskabelige institutter over hele Europa og i USA for at bidrage til løsningen af de mange store spørgsmål, der stadig findes i kosmologien.

Menu