Handlinger tilknyttet webside

At få øje på et sort hul

Sorte huller er svære at opdage, fordi astronomerne ikke kan observere et sort hul på samme måde, som de observerer stjerner, der udsender lys, eller planeter, der reflekterer lys.

Sort hul dobbelt stjerneAstronomer afslører i stedet sorte huller ved at måle røntgenstråling fra stof, der suges ind i dem og ved at observere dem indirekte.

Sort hul spiser af nabostjerne

To stjerner, der kredser om hinanden, udgør et dobbeltstjerne-system. Hvis den ene stjerne udvikler sig til et sort hul og er tilstrækkeligt tæt på den anden stjerne, kan det sorte hul trække gas ud af stjernen. Inden gassen falder ind i det sorte hul, danner den en varm, roterende opsamlingsskive omkring det sorte hul. Astronomerne finder sorte huller ved at måle stråling fra den varme gas i skiven.

Der er sorte hulller i midten af de fleste galakser

Sorte huller i dobbeltstjerne-systemer er typisk to til ti gange tungere end Solen. Men der findes også sorte huller, der vejer flere millioner eller milliarder gange mere end Solen, og de befinder sig i centrum af de fleste galakser, også i vores egen galakse, Mælkevejen.

Menu