Handlinger tilknyttet webside

Mælkevejens sorte monster

Vores galakse

Selvom ingen har set Mælkevejen udefra, ved vi, at det er en spiralgalakse.

I Mælkevejens centrum er der et stort sort hul, der er ca. tre millioner gange tungere end Solen, selvom det fylder mindre, og det bliver hele tiden tungere, fordi det sluger de stjerner, der kommer for tæt på.

SpiralgalakseDet sorte hul æder dog ikke bare løs af Mælkevejens stjerner. Kun stjerner, der kommer for tæt på, bliver opslugt.

En stjerne kan sagtens have en stabil bane omkring det sorte hul på samme måde, som planeterne har en stabil bane omkring Solen.

Fatal baneændring

Engang imellem ændrer stjernerne bane, måske fordi de passerer tæt forbi hinanden, og hvis den nye bane bringer dem for tæt på det sorte hul, bliver de opslugt. 

Ingen har set monsteret

Der er ingen, der har observeret det sorte hul i Mælkevejens centrum direkte. Der er nemlig mange støvskyer i centrum af vores galakse, der spærrer for udsynet. Alligevel er astronomerne sikre på, at det er der, fordi de har observeret så mange tegn på det

Galaksens inderste stjerner har fart på 

Astronomerne har bl.a. afsløret det sorte hul i centrum af Mælkevejen ved at observere en stjerne, der kredser om centrum af galaksen. Astronomerne har beregnet, at stjernens hastighed i kredsløbet når helt op på 5000 km/s. Til sammenligning kredser Jorden om Solen med en hastighed på ca. 30 km/s, så stjernen har meget fart på.

Mælkevejens monster er på størrelse med solsystemet

Astronomerne har beregnet, at den samlede masse som stjernen kredser om, er tre millioner gange større end Solens masse. Samtidig har astronomerne opdaget, at denne enorme masse er samlet i et lille område, der ikke er meget større end solsystemet. Det eneste, der kan have så stor masse og samtidigvære så kompakt, er et sort hul.