Handlinger tilknyttet webside

Stjerner

Solen

Den eneste stjerne vi kan studere på nært hold er vores egen stjerne, Solen. 

Solen er en helt almindelig stjerne, som der findes mange milliarder af i universet. Faktisk findes der flere stjerner i universet, end der er sandkorn på alle Jordens strande tilsammen.

SunStjerner er enorme kugler af gas, og i deres glohede indre foregår kernereaktioner, hvor atomkerner smelter sammen og frigiver energi. Det er den energi, som er kilde til stjernernes lys og varme gennem milliarder af år.

Solen er den eneste stjerne,
vi kan tage nærbilleder af.

Det meste af en stjernes liv går med at smelte brint sammen til helium, men i slutningen af en stjernes liv, producerer den nogle af de tungere grundstoffer som for eksempel ilt og kulstof.

Alt det stof, vi ser omkring os og som Jorden er lavet af, er dannet inde i stjerner. Vi er således alle et genbrugsprodukt af udbrændte stjerner.

Tag temperaturen på en stjerne

Stjernerne på himlen lyser med forskellige farver. Nogle er rødlige andre blålige, men langt de fleste er hvidgule som vores stjerne, Solen.

Hot iron Farven på en stjerne fortæller os, hvor varm dens overflade er. De røde stjerner er de koldeste, deres overflade er omkring 3000 ºC. De blå er de varmeste, omkring 20.000 ºC. De hvidgule er midt imellem, ca. 6000 ºC.

En jernstang skifter farve fra rødglødende til gullig for til sidst at gløde med en klar hvid farve, når den bliver varmet op. Det samme fæomen bestemmer stjerners farve.

 
Det er ikke kun stjernernes farve, der afhænger af deres temperatur. For eksempel skifter en jernstang også farve, når den bliver opvarmet. Først bliver den rødglødende, så gullig, og hvis man bliver ved med at varme den op, bliver den til sidst hvidglødende.

 

Menu