Handlinger tilknyttet webside

En stjernes liv og død

Supernova

Store, tunge stjerner ender deres liv i voldsomme supernovaeksplositioner, som spreder byggestenene til planeter og liv ud i rummet.

Stjerner, der er midt i livet som Solen, brænder stabilt og pålideligt, men når stjerner fødes og dør, går det anderledes voldsomt til.

Red giant over EarthForestil dig en planet, der ligner Jorden, men som kredser om en stjerne, der er over 100 gange større og lyser flere tusinde gange stærkere end Solen. Stjernens intense lys har brændt planetens overflade knastør og varm nok til at smelte jern, og den enorme glødende kugle fylder næsten hele himlen.

Dette bizarre scenaro stammer ikke fra en science fiction film, det er tværtimod et billede af vores egen jord om ca. syv milliarder år, hvor Solen vil være svulmet op til en rød kæmpestjerne.

Stjernes livsforløb

Store stjerner lever kortere 

Det er dog ikke alle stjerner, der brænder lige så længe som Solen og ender deres liv som røde kæmpestjerner. En stjernes skæbne afhænger i høj grad af dens størrelse; store, tunge stjerner lever for eksempel et kort liv, og ender deres dage i gigantiske supernovaeksplosioner.

Energien kommer fra brint 

Alle stjerner - uanset størrelse - består til at starte med næsten udelukkende af grundstofferne brint og helium. Størstedelen af en stjernes liv går med at smelte brintkerner sammen til heliumkerner, og det frigiver al den energi, der stråler ud af stjernen i form af lys og varme.

Menu