Handlinger tilknyttet webside

Supernovaer

Solen er for lille

Vores stjerne Solen er for lille til at blive en supernova, istedet vil den svulme op til en rød kæmpestjerne.

En supernova er den dramatiske afslutning på en tung stjernes liv, men samtidigt er den begyndelsen på noget nyt. Supernovaeksplosioner spreder nemlig byggestenene til planeter og liv ud i rummet.

KrabbetågenNår en stor, tung stjerne har opbrugt alt dens brændstof, dør den i en gigantisk supernovaeksplosion.

Men selvom en supernova således er enden på en stjernes liv, er den også begyndelsen til noget nyt.

Krabbetågen er resterne af en supernova, der eksploderede i 1054. Eksplosionen blev set af både kinesiske og arabiske astronomer.

 
Alle de tunge grundstoffer, som Jorden og de andre planter er opbygget af, stammer nemlig fra supernovaer.

Tilmed mener astronomerne, at det kan have været trykbølgen fra en supernovaeksplosion, der satte gang i dannelsen af vores solsystem for over 4,6 milliarder år siden.

En tung stjerne dør

En supernova opstår, når en af universets tunge stjerner har opbrugt alt dens brændstof. Alle stjerner bruger størstedelen af deres levetid på at omdanne brint (H) til helium (He), og det frigiver den energi, som får stjernen til at lyse.

Når alt brinten er brugt op, fortsætter stjernen med at omdanne helium til kulstof, og derefter danner den hele tiden tungere og tungere grundstoffer, indtil den til sidst når til jern. Der er ikke mere energi at vinde ved at omdanne jern til tungere grundstoffer, og energiproduktionen i stjernens indre går derfor i stå for første gang i stjernens liv.

Stjernen kollapser

Energien, der strålede ud fra stjernens indre, har hele tiden holdt stjernens egen vægt oppe, så den ikke faldt sammen. Men nu, hvor energiproduktionen er gået i stå, er der ikke noget, der forhindrer stjernen i at falde sammen, og den kollapser i løbet af få sekunder.

Tunge grundstoffer stammer fra supernovaer

Det er dette kollaps af den enorme stjerne, der kaldes en supernova. De yderste lag af stjernens gas bliver kastet ud i rummet med meget stor fart, og alt dette materiale indgår så i dannelsen af nye stjerner og planeter. Alle de tunge grundstoffer, Jorden og vi selv består af, er oprindeligt dannet i supernovaeksplosioner. De grundstoffer, der er tungere end jern, er meget sjældne, og skabes i det øjeblik, supernovaen eksploderer.

Menu