Handlinger tilknyttet webside

Supernovaer giver liv

Aliens?

Måske har livet slået rod andre steder end på Jorden.

Da universet lige var dannet i big bang, bestod det kun af brint og helium. Alle de tungere grundstoffer er dannet senere i stjerner.

Uden supernovaer ville universet stort set kun bestå af de to simpleste grundstoffer brint og helium, og der ville ikke være noget liv.

Supernova

De tungere grundstoffer dannes i stjerner, og kun i de allerstørste stjerner, som bliver til supernovaer, dannes jern og de grundstoffer, der er tungere end jern.

Universets grundstoffabrikker

Når en supernova eksploderer, bliver de tunge grundstoffer kastet ud i rummet med stor fart, og de bliver en del af nye stjerner eller planeter.

Derfor ville hverken Jorden, mennesker, dyr eller planter eksistere uden supernovaer. Man kan sige, at supernovaer er universet grundstoffabrikker.

Universet består mest af brint og helium

De grundstoffer, der er tungere end jern, er meget sjældne, og skabes i det øjeblik, supernovaen eksploderer. I det hele taget består universet stadig mest af brint og helium, hele 98 % af alt eksisterende masse udgøres af disse to grundstoffer. Den fordeling, vi ser her på Jorden, er altså overhovedet ikke typisk for universet.  

 

Menu